Borba za čist vazduh traži velike investicije, ali se višestruko isplati
Foto: Profimedia

Beogradska ekolucija: Aerozagađenje

Borba za čist vazduh traži velike investicije, ali se višestruko isplati

Beograd -

Pitanje šta je ključ za rešavanje problema zagađenja vazduha, koji je decenijama zanemarivan, svake godine aktuelizuje početak grejne sezone. Rešenje je, kažu stručnjaci, jednostavno: potrebno je da svi uređaji u kojima se sagoreva gorivo budu u skladu sa standardima 21. veka, najbolje onim koje propisuje EU, i da gorivo koje se u njima sagoreva bude standardnog kvaliteta.

Velika ulaganja

Ali, da li je baš sve tako prosto i kolika ulaganja to iziskuje i ko će finansirati unapređenje tih standarda tako da svaki šporet na drva, svaki automobil i svaka termoelektrana koja preostane nakon uvođenja OIE bude u skladu sa standardima 21. veka.

Suosnivač i programski direktor u RES fondaciji Aleksandar Macura kaže da su potrebne ogromne investicije.

  • Koristi su nemerljivo puta veće i privatne usled ušteda energije i javne usled unapređenog kvaliteta vazduha i javnog zdravlja i usled smanjenja tehnološkog zaostatka naše energetike i privrede. Takođe, time bismo smanjili rizike od mogućih trgovinskih ili drugih poteškoća kojima možemo biti izloženi usled nepoštovanja normi kada u pitanju lokalne emisije i emisije gasova sa efektom staklene bašte – ističe naš sagovornik.

Brojni zagađivači

Kao najveće zagađivače vazduha kod nas on navodi saobraćaj, industrija, ali i kućna ložišta.

  • Čestično zagađenje koje udišemo dolazi od čestica koje direktno emitujemo i koje se zadrže u vazduhu i od čestica koje hemijskim reakcijama nastanu u atmosferi od drugih zagađujućih materija poput sumporovih ili azotnih oksida. Kada su direktne emisije čestica u pitanju kućna ložišta i druga manja ložišta su zaslužna za preko tri četvrtine direktnih emisija PM 2.5 i najveći deo emisija PM 10. Svetska banka je počela da se bavi tim analiza u našem regionu, a rezultati ukazuju na dominantno učešće grejanja u formiranju čestičnog zagađenja. Izveštaji iz celog sveta ukazuju na značajno smanjenje azotnog zagađenja za vreme karantina u martu i aprilu i izostanak smanjenja čestičnog zagađenja. To jasno ukazuje na ograničenu ulogu koju saobraćaj ima u formiranju najopasnijeg, čestičnog zagađenja – ukazuje naš sagovornik.
Beograd, grb, Grb Beograda
foto: Beograd.rs

Gradska uprava Grada Beograda

Sekretarijat za zaštitu životne sredine

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Eko anketa

Grad Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track