OVA ZGRADA KAO IZ NAUČNE FANTASTIKE BIĆE KUĆA SRPSKE NAUKE: Izgradnja počinje na leto, a evo i gde! (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Beo build

završetak planiran za 2025. godinu

OVA ZGRADA KAO IZ NAUČNE FANTASTIKE BIĆE KUĆA SRPSKE NAUKE: Izgradnja počinje na leto, a evo i gde! (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Iako mnogima liči na tanjir naslaganih palačinki, zgrada koja podseća na građevinu iz nekog naučno-fantastičnog filma biće dom srpske nauke budućnosti čija će izgradnja početi na leto, a završetak se očekuje 2025. godine.

Reč je o Bio4 kampusu čija gradnja prema rečima ministarke nauke Jelene begović treba da počne u avgustu i septembru dogodine.

Pravi biopolis po uzoru na svetske

Ulaganje u kampus meri se stotinama miliona evra - tačnije blizu 300, jer će to biti pravi naučni "polis" koji će vrveti od oko 5.000 ljudi, a petina će biti predavači i profesori. Predviđeno je oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.

Kampus će objediniti nekoliko prirodnih fakulteta a ideja je da sve srodno bude na jednom mestu - biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet. Odnosno, Biološki i Farmaceutski fakultet, te Grupa za bioinženjering Tehnološko-metalurškog fakulteta kao i čak osam naučnih instituta:

BIO4 kampus, Kumodraž
foto: Instagram Printscreen/Beo build

- Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo,

- Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode,

Institut za medicinska istraživanja,

Institut za multidisciplinarna istraživanja,

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije,

Institut "Biosens",

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

Institut za primenu nuklearne energije (INEP).

Brnabić: U Singapuru o novim investicijama u oblasti veštačke inteligencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u nedelju da će u Singapuru, na predstojećem međunarodnom skupu, razgovarati i o privlačenju direktnih stranih investicija u oblasti veštačke inteligencije. Brnabić je ta TV Prva precizirala da su direktne strane investicije u toj oblasti izuzetno značajne za dalji razvoj Srbije.

Dodala je tada da s ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović putuje u Singapur. "Borićemo se za nove investicije u oblasti veštačke inteligencije", kazala je ona. Biće tu još sadržaja iz kog treba da vrcaju ideje mladih naučnika ali i tzv. vivarijum u kom će biti i životinje. Pošto se očekuje i dolazak vrhunskih profesora i predavača iz sveta, kompleks će sadržati i smeštaj za ugledne goste, javila je Beta.

Gde će se Bio 4 kampus graditi

Kampus će se graditi na lokaciji koja se nalazi prekoputa postojećeg vojnog kompleksa “Torlak” u naselju Kumodraž već dogodine počinju radovi na izgradnji kompleksa koji podseća na nešto iz naučno-fantastičnog filma.

Reč je o projektu BIO4 Kampusa koji je zamišljen kao višefazni projekat koji će se na kraju prostirati na čitavih 20 hektara, a u jednoj celini će integrisati nekoliko visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova.

Ukupna bruto površina prve faze iznosiće 110.000m2, uključujući nove i moderne objekte za Biološki i Farmaceutski fakultet, kao i deo za bioinženjering sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, objavio je Beobuild na svojoj Instagram stranici, objavio je Beo build pre nekoliko meseci.

Pored visokoškolskih ustanova, kompleks će integrisati čak osam nacionalnih istaživačkih instituta, ali i naučno-tehnološki park sa predstavnistvima privrede i privatnog sektora. U prvoj fazi realizacije biće izgrađeni objekti za tri fakulteta, objekti za smeštaj instituta, konferencijski centar, krilo naučno-tehnološkog parka Beograd, centar za eksperimente na životinjama (vivarijum), kao i dva komercijalna objekta za iznajmljivanje privredi i smeštaj gostiju kampusa.

BIO4 kampus, Torlak, Kumodraž
foto: Instagram Printscreen/Beo build

Komercijalni objekti bili bi u vlasništvu kampusa, pa bi obezbeđivali dodatne prihode za projekat. Sve osnovne funkcije kompleksa biće realizovane u prvoj fazi, dok se u narednim fazama planira samo povećavanje kapaciteta.

Dodatno, u okviru BIO4 Kampusa planirana je i nacionalna baza genetskih resursa (biobanka) sa velikom količinom podataka, od mikroorganizama i biljaka, preko životinjskih do ljudskih gena, što ce u eri biotehnologije biti vitalni nacionalni resurs.

Završetak faze „A”, veličine oko 110.000 kvadratnih metara sa oko 1.500 parking mesta, planirano je u prvoj polovini 2025. godine.

Kurir.rs/Instagram Beo build/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track