SMEĆE, KONCERTI, KUĆNI LJUBIMCI... Muzej žrtava genocida upozorio na vandalizam i nedopustiv odnos građana prema mestu stradanja
Foto: Beta

sramota

SMEĆE, KONCERTI, KUĆNI LJUBIMCI... Muzej žrtava genocida upozorio na vandalizam i nedopustiv odnos građana prema mestu stradanja

Beograd -

Muzej žrtava genocida izrazio je danas protest zbog nedoličnog ponašanja pojedinih građana u Spomen-parku "Kragujevački oktobar" i Spomen-parku "Jajinci", uz podsećanje da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja postali prostor za vandalsko, antivicilizacijsko i antidemokratsko ponašanje.

Pojedini neodgovorni građani te prostore koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta, ukazao je Muzej u saopštenju.

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida ovih dana su po ko zna koji put uočili da su pojedini neodgovorni Beograđani iznova počeli da odlažu svoj komunalni otpad u neposrednoj blizini masovnih grobnica u okviru Spomen-područja "Jajinci".

Muzej je ukazao da memorijalni prostori nekadašnjih stratišta u Kragujevcu i Jajincima predstavljaju kulturna dobra i da su kao takvi zaštićeni zakonom, ali da su očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u Drugom svetskom ratu.

Imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, Muzej je pozvao sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja zajedničkih nedužnih predaka.

Istovremeno, Muzej je ponovo pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i odgovarajuće službe Kragujevca i Beograda da bez odlaganja identifikuju lica koja su se nedolično ponašala u okviru memorijalnih prostora u Šumaricama i u Jajincima, kao i da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi vandalski i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

Muzej je pozvao i Sekretarijat za kulturu Beograda da se bez daljeg odugovlačenja izjasni u vezi sa inicijativom Muzeja da mu na staranje i upravljanje bude predat prostor Spomen-područja "Jajinci".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track