Igračke u čekaonicama dečjih odeljenja domova zdravlja

Igračke u čekaonicama dečjih odeljenja domova zdravlja

Beograd -
Sličnim didaktičkim sredstvima, pored mirijevskog, opremljeni domovi zdravlja na Vračaru, u Rakovici i Mladenovcu i najavila nastavak akcije po svim domovima zdravlja u Beogradu

BEOGRAD - Zamenica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić obišla je Dom zdravlja u Mirijevu čije je pedijatrijsko odeljenje opremljeno didaktičkim sredstvima namenjenim igranju i obrazovanju dece od dve do šest godina.

Ona je istakla da grad Beograd nastavlja da unapređuje uslove u domovima zdravlja, posebno kada je reč o pedijatrijskim odeljenjima.

– Ovo je veoma značajan projekat pre svega za decu i roditelje koji u čekaonicama provode određeno vreme, jer deca mogu da se zabave dok čekaju odlazak kod lekara. Ove igračke, osim zabavnog, imaju i edukativni karakter jer podstiču psihički i motorički razvoj dece – istakla je Pašićeva.

Ona je navela da su sličnim didaktičkim sredstvima, pored mirijevskog, opremljeni domovi zdravlja na Vračaru, u Rakovici i Mladenovcu i najavila nastavak akcije po svim domovima zdravlja u Beogradu.

Zamenica gradonačelnika je podsetila da je i ove godine, u sklopu akcije koju je grad pokrenuo pre nekoliko godina, pedijatrijskim odeljenjima u Beogradu dostavljeno 10.000 bojanki i bojica, koje su podeljene deci u čekaonicama.

Majka troipogodišnjeg Miloša kaže za Beoinfo da je ovo dobra ideja, jer deca u igri izgube strah od doktora, čime je i roditeljima olakšano njihovo čuvanje, jer su fokusirana na igračke.

Grad Beograd je u saradnji sa kompanijom „Boš” pokrenuo akciju opremanja didaktičkim sredstvima čekaonica na pedijatrijskim odeljenjima u domovima zdravlja. Pod didaktičkim sredstvima se podrazumevaju ona sredstva koja su specijalno pripremljena i namenjena obrazovanju dece a cilj njihove upotrebe je podsticanje psihomotornog razvoja deteta, razvoja koordinacije i fine motorike, kao i pravilan razvoj većine čula kod dece.

Didaktika koja je postavljena u ovim domovima zdravlja su motoričko-čulni zidovi, motoričke kocke i dekorativne zidne aplikacije za decu uzrasta od dve do šest godina. Ova vrsta didaktičkih sredstava podstiče čula kod deteta, izvor je vizuelnih, zvučnih i taktilnih nadražaja, razvija percepciju i finu motoriku. Takođe, bezbedna je i nema delova koji mogu otpasti a nisu potrebna posebna uputstva za korišćenje jer deca instinktivno shvataju način igre.

Do kraja godine didaktikom će biti opremljen i Dom zdravlja na Voždovcu, a nakon toga akcija će se nastaviti i u ostalim domovima zdravlja u Beogradu.

Događaju je prisustvovao zamenik sekretara za zdravstvo grada Beograda Aleksandar Stefoski i osoblje Doma zdravlja „Zvezdara” – ogranak Mirijevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track