VIKEND KINE NA VRAČARU: Savladajte kinesku kaligrafiju, taiđićuen, po koju reč na kineskom i to sve uz druženje i čaj!
Foto: Printscreen

festival

VIKEND KINE NA VRAČARU: Savladajte kinesku kaligrafiju, taiđićuen, po koju reč na kineskom i to sve uz druženje i čaj!

Beograd -

Ustanova kulture Božidarac i Institut Konfucije u Beogradu organizuju “Vikend Kine na Vračaru” sa glavnim programom u subotu, 28. januara u Božidarcu. Kineska Nova godina, ili Prolećni festival, praznik je kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru.

To je jedna od višelunarnih novih godina koje se proslavljaju u Aziji. Slavlje počinje veče preprvog dana godine i završava se petnaestog dana u godini, na Festival lampiona. To je i inspiracija za ovaj festival, a direktor Božidarca Vladimir Kljajić kaže da sugrađanima žele da približe kulturu i običaje Kine.

- Jedna od najstarijih civilizacija koja je puna istorije, običaja i zanimljivosti, a koja je u poslednjih dve dekade postala i jedan od glavnih motora globalnog razvoja. U subotu će posetioci imati priliku da vide šoljice i čajnike koji se koriste u čajnoj ceremoniji u Kini, ali i da probaju autentične kineske čajeve, nauče osnovne poteze kineske kaligrafije, naprave kineske ukrase od papira i još mnogo toga.

Kina na Vračaru
foto: printscreen

Na samom početku događaja, posetioci će moći da savladaju i osnove taiđićuena, vežbe koje pomažu da poboljšamo zdravlje - kaže Kljajić. Za sve ljubitelje stranih jezika, biće organizovan “Language Café” tokom kog će posetioci imati prilike da se druže i razgovaraju na raznim stranim jezicima, ali sa kineskim jezikom u fokusu. - Tokom dana govorićemo i o osnovama feng šuija i šta možemo očekivati uovoj godini. Na kraju dana, posetioci će moći da pogledaju i savremeni kineski film koji je titlovan na srpski jezik. Detaljniju agendu kao i prijavu možete naći na sajtu Božidarca - navodi Kljajić i dodaje da Vikend Kine na Vračaru podržava opština Vračar, a poziv za učestvovanje u radionicama je otvoren za sve građane i besplatan je.

Prošlog vikenda je obeležen ulazak u kinesku Novu godinu, a u skladu sa kineskim zodijakom trenutno ulazimo u godinu zeca. Znak zeca je u kineskoj kulturi simbol dugovečnosti, mira i prosperiteta, te se veruje da će 2023. biti godina nade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track