NEDELJA PORODICE U BEOGRADU: Patrijarh Porfirije i gradonačelnik Šapić najavili manifestaciju u maju
Foto: Beoinfo

tradicionalne vrednosti

NEDELJA PORODICE U BEOGRADU: Patrijarh Porfirije i gradonačelnik Šapić najavili manifestaciju u maju

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je danas da će u Beogradu po prvi put ove godine sredinom maja biti obeležena "nedelja porodice", kao produžena manifestacija oko međunarodnog Dana porodice koji se obeležava 15. maja, uz učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Šapić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa patrijarhom SPC Porfirijem ispred hrama Svetog Save na Vračaru rekao da će ceo maj biti "mesec porodice" u Beogradu, tokom koga će biti organizovane manifestacije koje će imati za cilj da pokažu "širi kontekst zajedništva našeg naroda".

"Da pokažemo da postoje i neke tradicionalne vrednosti. Očekujem da patrijarh uzme učešće u toj manifestaciji, promociji tradicionalnih vrednosti našeg društva. Da pokažemo svima šta je Beograd i šta je Srbija, i kako mi sebe doživljavamo", rekao je Šapić navodeći da je "porodica simbol sloge i zajedništva".

Patrijarh Porfirije je rekao da je sastanak sa gradonačelnikom Beograda "jedan u nizu redovnih sastanaka".

"Mi imamo dosta poslova koje moramo zajedno da radimo. Danas smo se dogovorili oko uređenja platoa ispred hrama Svetog Save, početka sanacije crkve Svete Petke i Crkve Ružice na Kalemegdanu, i još nekoliko projekata koji su za nas važni u Beogradu", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da će "svakako uzeti učešće" u manifestacijama posvećenim porodici koje grad planira u maju, navodeći da je porodica jedna od najvećih vrednosti i "nukleus" svake zajednice, kao i da je "Beograd jedna velika porodica koju ne sačinjavaju samo pravoslavni Srbi".

"Ako je išta danas ugroženo to je upravo čovek kao biće zajednice", rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je čovek stvoren tako da smisao svojih postupaka nađe u "komunikaciji i zajedničarenju sa drugim ljudima".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track