Biciklisti u vožnji Beogradom 16. septembra

Manifestacija

Biciklisti u vožnji Beogradom 16. septembra

Beograd -
Cilj vožnje je da se bicikl promoviše kao prevozno sredstvo u Beogradu, kao i da se poboljšaju uslovi za vožnju biciklom u glavnom gradu

BEOGRAD - Sekretarijat za saobraćaj Beograda i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pozvali su sve bicikliste da 16. septembra učestvuju u vožnji glavnim gradom, kako bi obeležili početak Evropske nedelje mobilnosti koja promoviše alternativne načine prevoza koji ne zagađuju okolinu.

Cilj vožnje je da se bicikl promoviše kao prevozno sredstvo u Beogradu, kao i da se poboljšaju uslovi za vožnju biciklom u glavnom gradu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Planirano je da biciklistička vožnja, u dužini od 9,9 kilometra, počine u 11.00 sati na platou ispred Skupštine grada. Trasa kojom će se kretati biciklisti je Trg Nikole Pašića, Terazije, Kolarčeva, Trg Republike, potom ulice Vase Čarapoća, Uzun Mirkova, Pariska, kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova.

Posle prelaska Brankovog mosta predviđeno je da biciklisti idu Bulevarom Mihajla Pupina, potom ulicama Milentija Popovića, Milutina Milankovića, Antifašističkih boraca i Jurija Gagarina, da bi vožnju završili prelaskom Mosta na Adi i prolaskom Bulevara Vojvode Mišića do Topčiderskog parka. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se manifestacija Evropska nedelja mobilnosti održava svake godine od 16. do 22. septembra i da je njen značaj u tome što budi svest građana o važnosti smanjenja zagađenja čiji je uzročnik saobraćaj.

Dežer je kazao da saobraćajno zagađenje skraćuje životni vek ljudi u gradu za dve godine, utiče na promenu klime, jer se 25 odsto emisije štetnih gasova dešava na putevima.

Predstavnik EU je takođe pozvao građane da se priključe promotivnoj vožnji biciklima, navodeći da je, dok je živeo u Briselu, svakodnevno koristio bicikl za odlazak do posla koji je bio udaljen od njegove kuće 11 kilometara.

Stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik UNDP u Srbiji Vilijam Infante ocenio je da je Beograd napravio pomak u organizaciji održivog javnog saobraćaja i dodao da je glavni grad Srbije postao bitna tačka na biciklističkoj mapi Evrope.

Sekretar za saobraćaj Beograda Bojan Bovan kazao je da u Beogradu trenutno postoji oko 60 kilometara obeleženih biciklističkih staza i izrazio nadu da će u narednoj godini biti izgrađeno još nekoliko kilometara staza. Cilj Evropske nedelje mobilnosti, koja je prvi put organizovana 2002, jeste da podstiče lokalne uprave da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da svojim građanima ponude alternativna prevozna sredstva, poput bicikla.

Ovogodišnji moto skupa je "Krenimo u pravom smeru", a predviđeno je da se u Beogradu održi niz manifestacija među kojima su takmičenja za decu u vožni bicikle, radionice o bezbednosti bicikalista u saobraćaju i održivoj urbanoj mobilnosti, promovisanje nove pešačke zona u Reljinoj ulici i zone usporenog saobraćaja u bloku 70 na Novom Beogradu. Za kraj manifestacije predviđeno je da potez od Terazija do Slavije bude zatvoren za saobraćaj u subotu, 22. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track