Biciklisti menjaju saobraćaj u centru Beograda

Evropska nedelja mobilnosti

Biciklisti menjaju saobraćaj u centru Beograda

Beograd -
Evropska nedelja mobilnosti održava se od 16. do 22. septembra sa ciljem da promoviše korišćenje alternativnih vidova prevoza, pre svega bicikla. Početak vožnje je u 11 časova od platoa ispred Skupštine grada

BEOGRAD - U centru Beogradu u nedelju će biti izmenjen režim saobraćaja u vreme Promotivne biciklističke vožnje povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, saopštila je gradska uprava.

Promotivna biciklistička vožnja kretaće se trasom: Trg Nikole Pašića - Terazije - Kolarčeva - Trg Republike - Vase Čarapića - Uzun Mirkova - Pariska -Knez Sime Markovića - Pop Lukina - Brankova - Brankov most - Bulevar Mihajla Pupina - Milentija Popovića - Bulevar Milutina Milankovića - Antifašističke borbe - Jurija Gagarina - Most na Adi - Bulevar vojvode Mišića.

Saobraćaj će duž navedene trase biti privremeno obustavljan do prolaska učesnika promotivne vožnje biciklima, a vozila javnog prevoza će čekati na trasi dok se ne uspostavi redovan režim saobraćaja.

Evropska nedelja mobilnosti održava se od 16. do 22. septembra sa ciljem da promoviše korišćenje alternativnih vidova prevoza, pre svega bicikla. Početak vožnje je u 11 časova od platoa ispred Skupštine grada.

U Beogradu u promotivnoj biciklistička vožnji "Bicikliraj Beogradom" učestvovaće i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer, stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik Programa UN za razvoj (UNDP) Vilijam Infante i gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan.

Dežer je, predstavljajući tu tradicionalnu evropsku manifestaciju, pozvao Beograđane da u što većem broju dođu i podrže korišćenje bicikla, kao prevoznog sredstva.

Manifestacija je prvi put održana 1998. u Tuluzu, a posle se proširila na oko 2.000 evropskih gradova.

Evropska nedelja mobilnosti organizuje se po treći put u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, a prvo spontano organizovanje sličnih akcija u EU desilo se tokom takozvane naftne krize 1970-tih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja