OSNOVCI S NOVOG BEOGRADA UČE OD ROBOTA! Peper ima odgovore na sva pitanja, a ovo je NAJVEĆA RAZLIKA u odnosu na običan čas (VIDEO)
Foto: Kurir TV

hi-tech

OSNOVCI S NOVOG BEOGRADA UČE OD ROBOTA! Peper ima odgovore na sva pitanja, a ovo je NAJVEĆA RAZLIKA u odnosu na običan čas (VIDEO)

Beograd -

Doživeli smo da se tehnologija koju smo viđali u naučno-fantastičnim filmovima preseli u naš svakodnevni život.

Donela je mnogo mogućnosti u sektor obrazovanja, toliko da se i lice nastavnog kadra može izmeniti. Pri tom se menja i način na koji učenici uče.

- Dobro došli, Kurir televizija. nalazite se u Savremenoj osnovnoj škili u Novom Beogradu. Hajde da vas povedem u obilazak - bile su reči robota-nastavnika koji je dočekao našu ekipu u školi.

robot, Marija Ivović
foto: Kurir TV

Peper govori na engleskom i srpskom jeziku i jedini je robot koji radi kao asistent učiteljima u osnovnoj školi. Nakon godinu dana rada, sakupljeni su podaci kako veštačka inteligencija utiče na decu i koja je razlika otkako je uveden u predavanja.

robot, Marija Ivović
foto: Kurir TV

- Uočili smo da je najveća razlika da učenici u interakciji s robotom imaju pitanje više nego na časovima gde Peper nije tu. Pitanja nsu vezana za započetu temu, pa su saznanja koju dobijaju od Pepera neprocenjiva - kaže koordinator za robotiku Maja Ivović.

Scenario čitavog časa je unapred osmišljen, a školski program se ubacuje u softver.

04:53

OSNOVCI S NOVOG BEOGRADA UČE OD ROBOTA! Peper ima odgovore na sva pitanja, a ovo je NAJVEĆA RAZLIKA u odnosu na običan čas

- Imamo kontrolu za čas, ali za dodatna pitanja smo morali da napravimo softver, kao i za upotrebu Chat GPT, kako bi imao odgovor na svako pitanje. Ipak, kada je čas u pitanju, imamo kontrolisan softver sa unapred unetim postavljenim pitanjima i odgovorima, jer ipak je reč o osnovnoj školi i deci i moramo da to iskontrolišemo - dodaje Ivović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Saša Dobrijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track