CVEĆE, DOBRO DOŠLO U NAŠ GRAD: Projekat za promenu načina košenja trave u parkovima, više hrane za pčele i sve oprašivače
Foto: Kurir

Ambasada Slovenije u Beogradu

CVEĆE, DOBRO DOŠLO U NAŠ GRAD: Projekat za promenu načina košenja trave u parkovima, više hrane za pčele i sve oprašivače

Beograd -

Povodom Svetskog dana pčela 20. maja, koji je Generalna skupština UN na predlog Slovenije proglasila 20. decembra 2017. godine, Ambasada Slovenije u Beogradu u organizaciji BeeCenter-a i partnera Ambasadom Holandije u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Sekretarijata za komunalne poslove i Zelenila Beograd, kreće sa pilot projektom "Cveće, dobrodošlo u naš grad".

Ovim projektom "Cveće, dobrodošlo u naš grad" građanima predstavljamo promenu načina košenja trave u parkovima, koja će doneti veliko ubrzanje biodiverziteta u gradovima. Sa ostrvima nepokošene trave u parkovima, obezbedićemo više hrane za sve oprašivače. U sklopu projekta uključeno je i postavljanje info tabli gde će građani moći da se informišu o projektu i instalaciji malog hotela za insekte kao novo stanište za pojedine vrste, a studenti i profesori Biološkog fakulteta u Beogradu će tokom godine pratiti uticaj novog načina košenja za koji smo sigurni da će biti uspešan i doneti još više parkova sa takvim načinom košenja, jer nisko pokošena trava predstavlja pustinju za sve oprašivače u gradu.

Značaj pčela i drugih oprašivača je od velikog značaja za našu budućnost, za održivu poljoprivredu, globalno snabdevanje hranom i iskorenjivanje gladi. Svaka treća kašika hrane zavisi od oprašivanja.

Predstavljanje projekta biće u četvrtak, 27. 4. 2023. godine u 11 sati u Akademskom parku u Beogradu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja