VIKINZI IZ NORVEŠKE STIGLI U BEOGRAD! Posle celog milenijuma vikinški brod zaplovio Evropom! Evo gde su se zaputili (FOTO, VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN

VIKINZI IZ NORVEŠKE STIGLI U BEOGRAD! Posle celog milenijuma vikinški brod zaplovio Evropom! Evo gde su se zaputili (FOTO, VIDEO)

Beograd -

U Beogradu na Dunavu trenutno se usidrila ekipa "vikinga" i to na vikinškom brodu "Saga Farman" čija je gradnja trajala četiri i po godine.

Oni su od Tonsberga iz Norveške 29. aprila krenuli ka Turskoj odnosno Istanbulu gde bi trebalo da stignu u avgustu, dok su do sutra 9. jula u našoj prestonici.

Ekspedicija "SagaAsia 2023" je putovanje vikinškog broda koji je rekonstrukcija broda Klastad pronađenog u polju blizu Larvika, dok je original izložen u Tonsbergu, navodi se na sajtu ove ekspedicije sagafarmann.com i dodaje da je ulazna tačka broda u kontinentalnu Evropu u Libeku u Nemačkoj što je ujedno i bio početak plovidbe "Sage Farman" kroz Evropu do Baltičkog i Crnog mora.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Putovanje podrazumeva prolazak preko sto kanala, a najveći deo putovanja čine reke Rajna, Majna i Dunav - navodi se na sajtu i dodaje da će brod sutra nastaviti svoje putovanje do Konstance koje će trajati do 23. jula.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Velike delove ovog putovanja karakterišu mala sela, prelepa priroda, poljoprivreda i industrija. Poslednji deo je unutar Rumunije gde možemo izabrati da koristimo kanal Dunav - Crno more, koji ide direktno do Konstance.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Od 23. jula do 6. avgusta trajaće putovanje do Istanbula.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Posle 10 nedelja sa spuštenim jarbolom i bez jedrenja, "Saga Farman" će ponovo pustiti vetrove da napune jedra i pratiti obalu Rumunije i Bugarske na jug do Turske. Možda ćemo na svom putu posetiti mnoge luke, a 5. avgusta konačno ćemo završiti naše putovanje u velikom gradu Miklagard (naziv koji su koristili vikinzi: Mikla = velika, Gard = grad ili grad).

01:05

Vikinzi na avanturi u Beogradu

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track