KULTURNO BLAGO BEOGRADA U OPASNOSTI?! Sagovornici Kurira upozorili: Konak kneginje Ljubice ugrožen zbog novogradnje (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

KULTURNO BLAGO BEOGRADA U OPASNOSTI?! Sagovornici Kurira upozorili: Konak kneginje Ljubice ugrožen zbog novogradnje (VIDEO)

Beograd -

Istorijsko i kulturno dobro, koje je pod zaštitom države - Konak kneginje Ljubice, toliko je dragocen da je pod zaštitom države. Ipak, novogradnja u vidu stambeno-poslovnog objekta priljubljena je uz krov konaka, a investitor je čak skinuo i oluk konaka.

Upravo su iz tog razloga radovi pod lupom inspekcije, dok se ne utvrdi da li je Konak kneginje Ljubice ugrožen u tehničkom smislu. Čak i pod pretpostavkom da novogradnja ni u kom smislu ne ugrožava Konak, iz ugla arhitekte nije svejedno šta se nalazi pored dvorca.

- Mi smo alarmirali nadležne i usmeno i pismeno i očekujemo odgovore na osnovu kojih ćemo postupati. Skinut je oluk kog nije moguće više postaviti, ali plašimo se i visine zgrade, koja će možda uticati u slučaju seizmičkih poremećaja - kaže Jelena Medaković, PR Muzeja grada Beograda.

Jelena Medaković
foto: Kurir TV

Zbog ovih radova su čak i neke izložbe morale da budu otkazane, kaže sagovornica Kurir TV.

- Mi smo programske aktvnosti pomerili da na nekog prolaznika ili posetioca nešto s fasade ne bi povredilo. U tom smislu je i opomena da se ne smeju izvoditi nikakvi radovi u dvorištu konaka - dodaje Medaković.

Arhitekta Dragomir Acović smatra nedopustivim radove na ovoj lokaciji u srcu Bepograda.

Dragomir Acović
foto: Kurir TV

- Konak kneginje Ljubice je toliko dragocen objekat u ovom gradu, zemlji i narodu, da sve što se radi oko njega mora da bude predmet posebnog razmatranja, sa osećajem za meru, vreme i istioriju, ali i duh naroda - smatra Acović.

Nemamo mnogo palata poput ove, pa stoga i ne čudi zabrinutost naših sagovornika.

04:41

KULTURNO BLAGO BEOGRADA U OPASNOSTI?! Sagovornici Kurira upozorili: Konak kneginje Ljubice ugrožen zbog novogradnje

- Kad kupujete lokaciju koja se nalazi neposredno pored spomenika takvog ranga, ne možete da tvrdite da niste znali i da vam je svejedno. Ako je vama svejedno, onda republičkim i gradskim organima ne sme biti - dodaje arhitekta.

Iz sekretarijata za inspekciju, nadtor i komuniaciju su rekli da građevinska inspekcija vodi postupak nad izvođenjem radova na navedenoj lokaciji, kao i da investitor poseduje građevinsku dozvolu izdatu od GO Stari grad.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track