OD SUTRA POČINJE DA RADI APLIKACIJA "BEOGRAD PLUS" Od sada će moći da se vidi gde je autobus
Foto: Nemanja Nikolić

OD SUTRA POČINJE DA RADI APLIKACIJA "BEOGRAD PLUS" Od sada će moći da se vidi gde je autobus

Beograd -

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, na današnjoj pres konferenciji za medije najavio je da od sutra počinje da radi aplikacija "Beograd plus" za javni gradski prevoz.

- Preko nje će moći da se plati prevoz i moći da se imati uvid u to gde se nalazi svako vozilo, odnosno koliko je stanica udaljeno od vaše lokacije, kao i procena o tome koliko minuta treba vozilu da stigne do vaše lokacije - rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić
foto: screenshot Video Plus

Aplikacija će moći da se skine preko "Playstora", a preko nje moći ćete da platite prevoz i preko kartice.

- Očekujem od jeseni da pustimo aktivno i da zaživi i "beogradska kartica" gde ćete preko ove aplikacije imati uvid u to koje benefite je Grad obezbedio za Beograđane - kazao je Šapić.

Dodaje da aplikacija neće biti samo za prevoz, nego za sve ono što će Beograd da obezbeđuje za svoje građane.

Aleksandar Šapić
foto: screenshot Video Plus

Najavio da će od sutra na 318 kioska moći da se kupe karte za prevoz, 250 na stajalištima, plus u 68 najprometnijih kiosaka u centru grada.

Podsetimo, nov sistem javnog gradskog prevoza pod nazivom "Beograd plus" startovao je sredinom maja, koji podrazumeva drugačiji način plaćanja karata u odnosnu na pređašnji sistem.

Karte se kupuju SMS-om, a na nekoliko mesta u Beogradu moguće je kupiti i papirnu kartu. Validatori su ukinuti, karte se ne otkucavaju. Umesto toga, karta se plaća slanjem SMS-a, a povratna poruka koju sistem šalje na telefon putnika služi kao potvrda o plaćenoj karti koja se pokazuje kontroloru.

Putnici SMS šalju na broj 9011, sa tekstom poruke A90, B90 ili C90 u zavisnosti od zone za koju se kupuje karta, pod uslovom da se kupuje karta koja važi 90 minuta od trenutka slanja poruke. Za prvu zonu unosi se A90, za druguB90, dok se C90 koristi za kartu koja omogućava vožnju u obe zone. Isto je i kad se kupuje dnevna karta, sem što umesto broja 90 treba upisati broj 1. Pa tako za prvu zonu poruka glasi "A1", za drugu "B1", a za obe "C1". Isti princip važi i za nedeljnu i mesečnu kartu, tako što se iza slova A, B ili C unosi broj 7, odnosno broj 30.

Sve karte su jeftinije,a za kontrolu karata zaduženi su isključivo Beli, odnosno komunalni milicioneri.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track