BESNI BURA ZBOG STANOVA U VINČI: Projekat vredan 3 MILIONA EVRA! Evo šta se tačno gradi na arheološkom nalazištu! (FOTO)
Foto: Studio AKVS arhitektura

OBNOVA I ZAŠTITA

BESNI BURA ZBOG STANOVA U VINČI: Projekat vredan 3 MILIONA EVRA! Evo šta se tačno gradi na arheološkom nalazištu! (FOTO)

Beograd -

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, nosilac investicionih prava kapitalnog projekta "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" saopštio je da nisu tačne informacije i tvrdnje koje su se pojavile u javnosti i medijima u poslednjih nekoliko dana, da će u sklopu ovog projekta na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči, jednom od najznačajnijih nalazišta neolitske kulture, biti izgrađeni stambeni objekti.

- Podsećamo da usvojeno arhitektonsko - urbanističko rešenje uređenja arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči podrazumeva prenamenu šire zone nalazišta u cilju formiranja svojevrsnog muzeja na otvorenom uz striktno očuvanje arheološkog nalazišta, izgradnju Centra za posetioce i Naučno-istraživačkog centra, kao i uređenje priobalja lokalne reke Bolečice i Dunava - navodi se u saopšetnju.

Vinča, nalazište, arheološko nalazište
foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Dodaju da navedeno reflektuje integralni razvoj lokaliteta zasnovan na zaštiti kulturnog nasleđa, promociji turizma i razvoju naučno-istraživačke delatnosti.

- Još jednom ističemo da je najvažniji cilj projekta sanacije i rekonstrukcije arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči - očuvanje arheološke i kulturne baštine jedne od najstarijih kultura u Evropi i svetu, čiji ostaci decenijama unazad nepovratno nestaju u Dunavu. Takođe, važno je istaći i da je projekat do sada prošao ocene svih relevantnih državnih institucija u Srbiji, ali i nezavisnih međunarodnih i evropskih komisija i eksperata - ističu iz Zavoda.

Кapitalni trogodišnji projekat "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči", koji realizuje Vlada Srbije uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država, otpočeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumeva početnu investiciju Vlade Srbije od 364.400.000 dinara, odnosno oko tri miliona evra, kako bi nalazište bilo sačuvano i postalo turistička destinacija i naučni centar za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Pored kapitalnog projekta, sanaciju i revitalizaciju arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči podržala je i Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara. Sredstva Ambasade SAD omogućavaju prvu fazu sanacije.

Prva faza

Prva faza projekta obuhvata sanaciju najugroženijeg sektora, obalu utvrde Dunava, nizom potpornih armiranih šipova kako bi bilo zaustavljeno klizište na arheološkom nalazištu i sprečen gubitak kulturnog nasleđa starog 7.500 godina.

Vinča, nalazište, arheološko nalazište
foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Radovi prve faze projekta započeti su u januaru ove godine i još uvek su u toku. Po završetku sanacije počinju radovi na uređenju priobalja Dunava, sa pešačko - biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti, od čega će najviše koristi imati upravo lokalno stanovništvo.

- U sklopu kapitalnog projekta, ni u jednoj fazi sanacije i rekonstrukcije arheološkog lokaliteta Belo brdo nije bila planirana, niti spomenuta, izgradnja stambenih objekata - tvrde iz Zavoda.

U toku je Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene arheološkog nalazišta Belo brdo, u trajanju od 30 dana, od 7. jula do 5. avgusta 2023. godine, svakog radnog dana, u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, ulica 27. marta br. 43-45 i zgradi Gradske opštine Grocka, ulica Bulevar oslobođenja br. 39, kao i na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja, Grada Beograda i Gradske opštine Grocka.

Vinča
foto: Studio AKVS arhitektura

Fizička i pravna lica mogu dostaviti primedbe na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana u pisanoj formi, jedinici lokalne samouprave u toku trajanja Javnog uvida, zaključno sa 5. avgustom 2023. godine.

Primedbe na nacrt

Primedbe na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana mogu se dostaviti direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, Nemanjina 22 – 26, Beograd.

Sa pojedinostima pobedničkog projekta na Međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo Brdo u Vinči, "Memorija tla" studija "AКVS arhitektura" iz Beograda, građani se mogu upoznati i na izložbi, na platou ispred GO Grocka, Bulevar oslobođenja 39, do 31. jula 2023. godine.

Кapitalni projekat "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u direktnoj saradnji sa Nacionalnom platformom Srbija stvara u okviru Кabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track