GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Od septembra brojne pogodnosti i olakšice za kućni budžet Beograđana
Foto: screenshot Video Plus

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Od septembra brojne pogodnosti i olakšice za kućni budžet Beograđana

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da su ugovori sa izdavačima za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole potpisani, te da je u toku distribucija po školama, a da je odlukom Grada Beograda novac za tu namenu obezbeđen iz gradskog budžeta.

Dakle, sistem nabavke udžbenika nije se promenio i taj posao je poveren školama, samo što je ovoga puta Grad platio kompletnu nabavku.

– Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih. Takođe, od 1. septembra boravak svih mališana u državnim vrtićima biće besplatan jer će Grad refundirati punu cenu. Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli, a da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos, uzmite u obzir koliko bi tada koštali. U sledećem periodu pokušaćemo da otvaramo što veći broj državnih vrtića, iako imamo problem sa osobljem koje bi radilo u njima, pored vaspitačica poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama, jer su im plate male. Bez tih ljudi čitav sistem ne bi funkcionisao i zato Grad pokušava da to nadomesti, u zakonskim okvirima. Ali svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatan broj tih ustanova imamo na usluzi Beograđanima – rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić
foto: Beoinfo

Predškolci će imati i besplatne časove engleskog jezika, što je bila aktivnost koju su roditelji najviše plaćali. U svim vrtićima i osnovnim školama biće postavljeni prečišćivači vazduha o trošku Grada jer je primećeno da se roditelji sami organizuju oko kupovine, za čim više neće biti potrebe. Od septembra, takođe, učenici i osnovnih i srednjih škola moći će i u svojoj školi da dobiju besplatnu personalizovanu kartu za prevoz, koju su do sada dobijali u opštinama, najavio je Šapić. Gradonačelnik je istakao i da je bila velika potražnja za kartama za besplatno korišćenje bazena, precizirajući da ih je izvadilo više od dvesta hiljada Beograđana.

– Od jeseni „Beogradska kartica” uključivaće i mogućnost korišćenja bazena narednog leta, ali i mnoge druge pogodnosti – rekao je Šapić.

Gradonačelnik se osvrnuo na funkcionisanje novog sistema javnog prevoza, ocenjujući da je prezadovoljan.

– Za mesec, dva dana izaći ćemo sa šestomesečnim presekom od uvođenja novog sistema i odluke da rasturimo loš sistem koji je izjedao naš prevoz, skoro petnaest godina. Biće još mnogo novih stvari, ali važno što smo uspeli da promenimo sistem naplate karata, da učinimo prevoz jefitinijim, jednostavnijim za plaćanje i dostupnijim svima, a autobuse čistijim sa klima uređajima koji rade. Mislimo da je prevoz danas kvalitetniji nego što je bio. Uz nabavku novih autobusa i tramvaja i uz sve mere koje sprovodimo, verujem da za godinu do godinu i po dana možemo da imamo jedan od najboljih prevoza u ovom delu Evrope i od toga nećemo da odustanemo – kazao je Šapić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track