Beogradska mumija izložena posle 100 godina čekanja

Došao je i taj dan

Beogradska mumija izložena posle 100 godina čekanja

Beograd -
Mumija je izložena zahvaljujući finansijskoj pomoći Sekretarijata za privredu Uprave grada Beograda, a Narodni muzej u Beogradu obezbedio je specijalnu vitrinu za čuvanje i izlaganje mumije.

BEOGRAD - Posle više od 100 godina, ponovo u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta za javnost "Beogradska mumija", u okviru manifestacije "Dani evropske baštine".

Mumija je izložena zahvaljujući finansijskoj pomoći Sekretarijata za privredu Uprave grada Beograda, a Narodni muzej u Beogradu obezbedio je specijalnu vitrinu za čuvanje i izlaganje mumije.

Dosadašnja direktorka Narodnog Muzeja Tatjana Cvjetićanin rekla je na konferenciji za novinare, da je upravo prikazano kako izgleda završetak projekta bezbednog čuvanja i bezbednog izlaganja jednog od najzanimljivijih eksponata koje Narodni muzej ima, a tiče se staroegipatske zbirke.

Dugogodišnji istraživač mumije profesor Branislav Anđelković istakao je da se na ovaj trenutak čekalo 124 godine pošto je iduće godina 125. godišnjica kako je 1888. godine mumija sveštenika zvanog Nesmin preseljena u Beograd.

"Mi često pominjemo naše korene, ali često nismo svesni dubine tih korena, a u pitanju su civilizacijski koreni koji se protežu mnogo duže od onih na koje se mi pozivamo", ocenio je Anđelković, dodavši da je mumiju Hadži Pavle Riđički poklonio Narodnom muzeju.

Sekretarijat za privredu Grada Beograda je, prema njegovim rečima, uočio dobru priliku da se i "Beogradska mumija" uvrsti u kulturnu ponudu Beograda i odatle je krenula ideja da se pribavi specijalna vitrina koja je koštala oko 35.000 evra.

Vitrinu su napravili inženjeri za racionalizaciju energije iz Zemuna, kod nje ima i uvoznih komponenti, ali sve ostalo je domaći proizvod čime mi postajemo konkurenti i u svetu, istakao je profesor.

""Vitrina je teška oko 600 kilograma, ima dvostruko staklo, između dva stakla je gas argon i ono je neprobojno, a unutra vitrina ima sopstvenu regulaciju vlage i temperature, ima hladno svetlo"", ispričao je Anđelković.

On je takođe rekao i da će od sada, ne samo nama, već i narednoj generaciji ljudi u Srbiji će biti omogućeno da vide taj eksponat, jer će on zbog vitrine biti izuzetno dobro zaštićen.

"Uvek sam doživljavao Nesmina kao ambasadora jedne iščezle civilizacije starog sveta, koji nosi svoj svitak papirusa na kome je ispisana Knjiga mrtvih, a to će spadati u neku drugu narednu fazu ispitivanja mumije"", objasnio je Anđelković, dodajući da je ovo prvi put posle 1914. godine da će javnost biti u prilici da vidi ""Beogradsku mumiju"".

Sekretar Sekretarijata za privredu Beograda Aleksandar Milošević rekao je da je Sekretarijat prepoznao potrebu da Beograd kao privredni i kulturni centar bude prepoznat na evropskom i svetskom nivou i da je namera bila da se finansira pravljenje vitrine i omogući da se mumija izloži na kvalitetan način kako bi se predstavila javnosti.

Sekretarijat je pored finansiranja vitrine u kojoj je mumija, finansirao i staklenu vitrinu za izlaganje u Narodnoj biblioteci u kojoj se takođe čuvaju artefakti od istorijskog i kulturnog značaja.

Mumiju će posetioci moći naredna dva vikenda da vide u periodu od 12 do 20 sati, a na svakih sat vremena biće organizovana stručna vođenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track