UČENICI BEOGRADSKE ŠKOLE REKLI NASTAVNICI DA ĆE JE OTERATI: Navodno doživela šok, a tek što je došla! Evo šta je potom usledilo
Ilustracija, Foto: Profimedia

"Prevelik je pritisak"

UČENICI BEOGRADSKE ŠKOLE REKLI NASTAVNICI DA ĆE JE OTERATI: Navodno doživela šok, a tek što je došla! Evo šta je potom usledilo

Beograd -

Nastavnica jedne beogradske škole, mlada i neiskusna, tek što je zakoračila u učionicu doživela je da joj đaci kažu da će je oterati. Ne roditelji, ne nastavnici, već deca, a to se kroz godinu dana i dogodilo, prenosi portal Zelena učionica.

Priču o nasilju iz ove beogradske škole, koje se može javiti i u ovom obliku prenela je koleginica nastavnice, koja je, kako se navodi na ovom portalu, odustala.

"Nije više mogla da izdrži stres", "Prevelik je pritisak", "Administrativni posao je preobiman, gotovo svakog dana se radi prekovremeno", i sve to, nekako bi se moglo izdržati, ali, ono što se dešava u školama danas, rezultat je ne samo sistemskog urušavanja prosvete, već i odavno narušenog odnosa na relaciji roditelj - nastavnik, piše Zelena učionica.

deca u školi, deca u klupama, učionica, polaganje ispita, pismeni zadatak, školska klupa, osnovna škola, srednja škola
foto: Shutterstock

Ovo je priča iz jedne beogradske škole. Priču šalje nastavnica srpskog jezika, tužna i povređena zbog onog što je njena koleginica doživela, a doživela je da su joj, kada je prvog dana, mlada i još neiskusna kročila u učionicu, rekli da će je oterati. Ne roditelji, ne kolege, učenici. I trebalo im je svega godinu dana. Drugi posao nije našla, ali na ovom više nije mogla da izdrži, kako navodi ova nastavnica srpskog jezika.

Devojčica od jedva 13 godina je, prema tvrdnjama, ušla u učionicu i rekla "pobedili smo".

Ne, nije u pitanju odbojkaški turnir koji je u toku. Niti neki kviz znanja. Nije ni usvojeni predlog u Đačkom parlamentu. Pa šta bi onda mogao da bude povod likovanja i trenutne euforije jednog učenika? Nastavnica matematike odlazi.

Glavni cilj dolaska na te časove nije bio savladavanje jednačina, polinoma, geometrijskih figura. Glavni cilj je bio dokazati da možeš. Šta? Da nateraš nekoga da ode.

I na to će neko reći "pa to su deca, ništa nisu kriva", i biće u pravu jer deca samo rade ono što smo im mi dopustili.

Decu neće sprečiti manja ocena iz vladanja, koja u celokupnom uspehu predstavlja tek njegov petnaesti deo. Decu neće sprečiti opomene ni ukori za koje, čak, nisu sigurni ni šta znače. Društveno-koristan rad je odličan način da se zabaviš i izbegneš neke obaveze.

Učionica, Deca
foto: Shutterstock

Kako roditelji kažu, ne reaguju više ni na oduzimanje telefona, kompjutera, zabranu izlaska.

I dok se i jedni i drugi pitamo šta da radimo, hvatamo se za glavu jer ovako više ne ide, jedna nastavnica je odlučila da to više ne bude, i čita oproštajne čestitke učenika kojima će nedostajati.

Dok jedno odeljenje likuje, slavi pobedu izvojevanu psovkama, nasiljem, uvredama nad svojom nastavnicom, drugo piše peticiju i moli nastavnicu da se vrati. Ona im kaže - izvinite, ali nikad više, navodi ova nastavnica srpskog jezika, a prenosi Zelena učionica.

Dok su nam usta puna nasilja i zaštite od njega, zaboravljamo na sve oblike u kojima se može javiti.

Ako sve ostalo može, ovo ne može da čeka. Konkretan predlog - hitno reagovanje, ubrzavanje procedure i komplikovanih protokola, suspenzije, udaljavanje sa nastave u kontrolisanim uslovima, rad sa stručnjacima o trošku roditelja, ukidanje svih benefita kojim se ne ugrožava pravo na školovanje (ekskurzija, poseta, izlazaka), novčane kazne i, najvažnije, naše osuđivanje svakog vida nasilja, verbalnog i fizičkog, i nečinjenje istog, jer smo mi ti, odrasli, od kojih deca uče.

Tek tad možemo reći - "Pobedili smo", preneo je portal Zelena učionica.

Kurir.rs/Zelena učionica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track