BEZ OVOGA NEMA ČISTOG VAZDUHA U BEOGRADU! Akcija koju sprovodi ova gradska opština sačuvaće pluća prestonice
Foto: Promo

BEZ OVOGA NEMA ČISTOG VAZDUHA U BEOGRADU! Akcija koju sprovodi ova gradska opština sačuvaće pluća prestonice

Beograd -

Ozelenjavanje gradskih zona od izuzetnog je značaja za kvalitet vazduha koji udišemo. Za sufinansiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja resorno ministarstvo izdvojilo je 100 miliona dinara a beogradska opština Stari grad je među 38 opština i gradova kojima su dodeljena sredstva za tu namenu. Cilj ministarstva ali i opštinskih vlasti je jasan - u narednim godinama na teritoriji Starog grada zasaditi veliki broj sadnica kako bi život u centru Beograda bio bolji i prijatniji.

sadnja drveća, sadnja stabala
foto: Promo

Podsećanja radi Stari grad redovno sprovodi akcije ozelenjavanja. Tako je primera radi opština u aprilu 2021. u saradnji sa NVO „Zeleni razvojni centar“, poklonila danas 100 besplatnih sadnica mladog jasena Starograđanima, u okviru akcije „Posadi svoj hlad“.

sadnja drveća, sadnja stabala
foto: Promo

Jednogodišnje sadnice belog jasena uručene su sugrađanima koji su se prijavili opštinskom Uslužnom centru u holu zgrade opštine. Upravo su bogatstvo Starog grada unutrašnja dvorišta zgrada koja će se ovim i sličnim akcijama pretvoriti u male zelene oaze.

1 / 7 Foto: Promo

Godinu dana kasnije opština je u okviru projekta „Zelena mreža Starog grada“ u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i JKP „Zelenilo Beograd posadila 8 stabala gorskog javora i jasena, duž Obale majora Dragutina Gavrilovića na Dunavskom keju, u pravcu marine Dorćol. Ovo drveće je, uz 24 stabla koja su zasađena nešto ranije iste godine donirala opština Stari grad. Inače projekat „Zelena mreža Starog grada“ značajan jer doprinosi ostvarenju ciljeva i strategije o pošumljavanju Beograda i podrazumeva proaktivni pristup lokalne samouprave kada je reč o podizanju zelenih površina unutar gradskog jezgra, uključujući parkove, male skverove, bašte i drvorede.

Misija podrazumeva povećanje broja zasađenog drveća na teritoriji grada Beograda, a posebno u centralnoj gradskoj opštini. Projekat se sprovodi u okviru godišnjeg programa „Stari grad misli na životnu sredinu“, čija je vrednost 2,5 miliona dinara, od čega je opština sufinansirala 25 odsto sredstava.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track