U BEOGRADU OTVOREN HOTEL ZA PČELE: Evo čemu tačno služi
Foto: screenshot RTS

U BEOGRADU OTVOREN HOTEL ZA PČELE: Evo čemu tačno služi

Beograd -

U Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu juče je otvorena "Oaza za oprašivače", takozvani "Hotel za insekte" čiji je cilj da nastani polenske pčele koje će pomoći u oprašivanju biljaka.

Dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević rekao je novinarima na otvaranju da je u pitanju takozvani "hotel", u kome će od proleća biti aktivne solitarne, polenske pčele, koje su pandan medonosnim.

Naveo je da je "Oaza za oprašivače" izrađena u saradnji Ambasade SAD, Biološkog fakulteta i američkog Instituta "Smitsonijan", kao i da je ceo projekat finansiran od strane ambasade, a informacione table od strane instituta.

Oaza za oprašivače, Botanička Bašta, pčele
foto: screenshot RTS

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte Gordana Subakov Simić navela je da će taj projekat biti značajan za đake i studente, ali i sve posetioce bašte.

Prema njenim rečima, Botančku baštu "Jevremovac" ove godine će posetiti više od 100.000 ljudi.

Ambasador SAD Ambasador Hil istakao je značaj biologije, navodeći da ona mora da bude zanimljiva da bi je laici razmeli, a da je projekat "Oaze za oprašivače" upravo takav.

Oaza za oprašivače, Botanička Bašta, pčele
foto: screenshot RTS

"Ovo mesto će doprinositi da posetioci budu bolje obavešteni i da se obrazuju o ovoj temi", kazao je Hil.

Ambasador je pohvalio i ponovo pokrenutu saradnju Instituta "Smitsonijan" sa srpskim institucijama i dodao da je ambasada veoma fokusirana na to kako može da doprinese da Beograd bude jedan od najzelenijih gradova.

Suproga ambasadora Džulija Hil, koja je deo Zelenog tima ambasade, navela je da je taj tim vredno radio na tom projektu i kazala da je ponosna što će ostati deo Botaničke bašte u Beogradu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track