DA LI ZNATE ČEMU SLUŽE? Sigurno ste viđali ove AUTOMATE po gradu, a niste bili svesni koliko su korisni
Foto: GO Stari grad

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽE? Sigurno ste viđali ove AUTOMATE po gradu, a niste bili svesni koliko su korisni

Beograd -

U proteklom periodu gradska opština Stari grad sprovela je niz projekata i akcija koje su usmerene na očuvanje životne sredine jer u vremenu podizanja svesti o važnosti očuvanja životne sredine i reciklaži, jedan od važnih aspekata je praktično podržati građane u tom smeru i omogućiti im da se ponašaju odgovorno. Sprovodeno je niz akcija kako bi se kod građana, a posebno najmlađih, podigla svest o očuvanju životne sredine, dok su u okviru programa „Stari grad misli na reciklažu“, starogradska domaćinstva dobila priliku pravilno da odlažu otpad za reciklažu.

Stari Grad
foto: GO Stari grad

Specifičnost reciklomata je što za svaki komad plastične, tetrapak, staklene ambalaže ili limenke korisniku nudi određenu naknadu, te su na ovaj način građani motivisani da osveste vrednost otpada i odgovorno se angažuju u njegovom prikupljanju, a time i u zaštiti životne sredine.

Stari grad je prva beogradska opština koja je obezbedila i dva automata za hranu namenjenu psima, a koji istovremeno služe za reciklažu i odlaganje otpada.

Stari Grad
foto: GO Stari grad

Takozvane pametne reciklažne kutije predstavljaju automate koji isporučuju hranu i vodu za pse u zamenu za limenke, plastične i staklene flaše, pa svaki put kada ubacite flašu u otvor na vrhu mašine, posuda na dnu puni se hranom za pse, a u posudu pored im možete sipati vodu.

Automati imaju za cilj da obezbede hranu i vodu ljubimcima tokom šetnje, ali i da lutalicama pruže bolji život, dok istovremeno podstiču korisnike da usvoje reciklažu kao zdravu naviku.

1 / 5 Foto: GO Stari grad

"Veoma smo ponosni što je opština Stari grad prva opština u Srbiji koja je primenila ovu inovativnu tehnologiju. Stari grad misli na životnu sredinu, ne samo ozelenjavanjem, već i primenom inovativnih tehnoloških i biotehnoloških rešenja. Naš zajednički cilj je kvalitetniji, bolji i zdraviji život za sve naše građane, a Gradska opština Stari grad nastaviće da sprovodi i podržava projekte čiji je cilj zaštita životne sredine”, izjavio je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i dodao da je u planu nabavka još ovakvih reciklažnih automata.

01:36

Recilkliraj za naš lepši grad

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora.

Sve je urađeno u saradnji opštine i organizacije 28. jun

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja