REŠENJE ZA GUŽVE NA PRELASKU S NOVOG BEOGRADA U STARI DEO GRADA Stručnjaci: Ovo ubrzava saobraćaj!
Foto: screenshot RTS

REŠENJE ZA GUŽVE NA PRELASKU S NOVOG BEOGRADA U STARI DEO GRADA Stručnjaci: Ovo ubrzava saobraćaj!

Beograd -

Godinama stručnjaci razmišljaju o tome kako da smanje saobraćajne gužve u Beogradu. Uz nova rešenja stižu i novoregistrovani automobili. Zato je najava da će se u jednoj od najprometnijih ulica promeniti režim saobraćaja izazvala veliko interesovanje.

Večita dilema vozača u špicu – gde crveno svetlo na semaforu duže traje. Da li do Brankovog mosta Bulevarom Mihajla Pupina ili Nikole Tesle? Kružni tokovi na raskrsnicama u ova dva bulevara bili bi rešenje, smatraju u Gradu.

Kružni tokovi ubrzavaju saobraćaj, ali je obavezno sagledati širu sliku, naročito na raskrsnici neposredno pred ulazak na Brankov most, kažu stručnjaci.

"Sve ukazuje da nije problem kapacitet raskrsnice, nego kapacitet jednog izlaza iz raskrsnice, a to je prelaz preko Brankovog mosta. Opet i prelaz preko Brankovog mosta nije sam most usko grlo, nego je usko grlo posle Brankovog mosta, dakle Terazijski tunel, skretanja levo, desno, Zeleni venac", objašnjava prof. dr Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

Brankov Most, Bulevar Mihajla Pupina
foto: screenshot RTS

I dok kružni tokovi ubrzavaju prolazak vozila, pešacima se put produžava.

"Trebalo bi da izgrade podzemni, to bi bilo najbolje, ali teško je da će to uraditi", kaže jedan Beograđanin.

"Ljudi pretrčavaju i ovako i onako i to se verovatno neće promeniti bez obzira da li je kružni tok ili semafor, ako je čoveku 50 metara bliže pretrčaće svakako", smatra Beograđanin.

Crveno svetlo i stop – trebalo bi da su raskrsnice sa semaforima bezbedne, ali nije tako.

"Zeleno svetlo podrazumeva da vozači koji nailaze iz tog prilaza raskrsnici imaju prednost, imaju svoje zeleno svetlo, to je razlog da jedan veliki broj uopšte i ne smanjuje brzinu, zato su saobraćajne nezgode na semaforisanim raskrsnicama najteže saobraćajne nezgode", ističe profesro Lipovac.

Trebalo bi da trougao kružnih tokova smanji gužve na prelasku iz Novog Beograda u stari deo grada, a kako će sve izgledati, građani mogu da vide na slikama koje su postavljene na dva bilborda. U Gradu najavljuju i proširenje bulevara i izgradnju podzemnih pešačkih prolaza gde god to bude moguće.

(Kurir.rs/RTS/Jelena Popović)

Bonus video:

00:51

Otvoren novi Žeželjev most

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track