Najnovije vesti

SERIJA DOJAVA O BOMBAMA U ŠKOLAMA U BEOGRADU: Đaci evakuisani, policija sve kontroliše
Foto: Zorana Jevtić, BETAPHOTO DRAGAN GOJIC, BETA Amir Hamzagić

SERIJA DOJAVA O BOMBAMA U ŠKOLAMA U BEOGRADU: Đaci evakuisani, policija sve kontroliše

Beograd -

Roditeljima dece na Viber stiže poruka o tome da su postavljene bombe u svim školama u Beogradu.

- Opet imamo dojavu o bombi. Decu šaljemo kući na onlajn nastavu. Molim roditelje dece koja su u boravku da dođu po svoje dete. Moramo da evakuišemo sve iz škole dok ne dođe patrola da pregleda. Što se tiče druge smene, javiću naknadno - glasi poruka.

MUP i Tužilaštvo se oglasili

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u zajedničkom postupanju sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, od početka novembra do danas preduzeli su niz radnji i aktivnosti radi identifikacije osumnjičenih lica i obezbeđivanju dokaza povodom pretnji koje se upućuju obrazovnim ustanovama, najviše osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Beograda, a u kojima se spominje navodno postavljanje eksplozivnih naprava – bombi u prostorijama ovih škola.

Dosadašnjim radom posebno obučenih i opremljenih policijskih službenika tokom najhitnijeg postupanja u navedenim slučajevima nije otkrivena nijedna eksplozivna ili slična naprava, ili oruđe ili oružje koje može predstavljati opasnost po život ili zdravlje bilo koga, a posebno učenika škola kojima su upućene pretnje.

Policijski službenici posebnih službi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koji su specijalizovani u oblasti borbe protiv terorizma i visokotehnološkog kriminala su, zajedno sa specijalizovanim tužiocima iz ovih oblasti, paralelno sa prethodno navedenim radom na terenu, preduzeli niz policijskih i tužilačkih radnji kako u Srbiji, tako i putem međunarodne pravne pomoći prema stranim preduzećima koja se bave Internet uslugama, kao i prema stranim državnim organima, koji su specijalizovani u ovoj oblasti, a posebno putem mehanizama Evropske unije za brzu policijsku i krivičnopravnu saradnju Evropol i Eurodžast, koje su u toku.

Saznanja i dokazi koji su tim prilikama razmenjeni, analizirani i utvrđeni su izuzetno tehnički složeni, ali su omogućili napredak u vođenju istrage koji nije moguće saopštiti javnosti u ovom momentu, zbog interesa uspešnog vođenja postupka i lišenja slobode osumnjičenih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo apeluju na javnost koja je uznemirena, da se pridržavaju uputstava nadležnih državnih organa, te da imaju strpljenja u vezi konačnih rezultata preduzetih dokaznih radnji, kao i saopštavanja potpunih informacija javnosti, koje će biti pružene čim to bude bilo moguće, ali svakako ne pre nego što bi njihovo otkrivanje moglo da ugrozi uspešnost lociranja i hapšenja izvršilaca, kao i potpunog obezbeđenja dokaza koji će voditi ka uspešnom krivičnom gonjenju i kažnjavanju učinilaca ovih krivičnih dela.

Kurir.rs/V.B./J.V.

Bonus video:

01:21

IZAZIVANJE PANIKE I USAĐIVANJE PARANOJE! Obradović o ciljevima lažnih dojava o bombama: Ima ih više, ali jedan je GLAVNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track