U BEOGRADU JE PRIJAVLJENA, A NE PROGLAŠENA EPIDEMIJA Respiratorni virus trese Beograd, a evo šta sve treba da znate o njemu
Foto: Shutterstock

U BEOGRADU JE PRIJAVLJENA, A NE PROGLAŠENA EPIDEMIJA Respiratorni virus trese Beograd, a evo šta sve treba da znate o njemu

Beograd -

U Srbiji je, do poslednjeg dana 2023. godine, prijavljeno 909 slučajeva velikog kašlja, odnosno pertusisa, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Prijavljena je epidemija u Beogradu, kao i porodična epidemija zbog dva ovakva slučaja u Boru.

Na teritoriji Srbije je, 31. decembra 2023. godine, prijavljeno 909 slučajeva pertusisa, ili velikog kašlja, zbog čega je, na teritoriji Beograda, prijavljena epidemija, saopštio je Institut Batut.

Istovremeno, zbog dva slučaja prijavljena je i porodična epidemija u Boru.

Najveći broj obolelih od pertusisa je prijavljen na teritoriji Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok je najveća učestalost obolelih u odnosu na broj stanovnika zabeležena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu, saopštio je Batut.

Šta je pertusis (veliki kašalj)

Pertusis ili veliki kašalj (u narodu poznat i kao @magareći kašalj”) je veoma zarazna bakterijska infekcija koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt). Uzrokuje ga bakterija bordetella pertussis koja se može naći u usnoj duplji, nosu i ždrelu zaražene osobe.

Simptomi se razvijaju najčešće sedam do 10 dana nakon izloženosti uzročniku, a u nekim slučajevima i nakon 21 dan. Na početku bolesti simptomi podsećaju na običnu prehladu uz blago povišenu temperaturu i blagi kašalj.

Unutar dve nedelje kašalj postaje sve teži sa sve češćim epizodama sa zacenjivanjem. Napadi bolesti se javljaju tokom noći, a onda postaju sve učestaliji tokom dana i mogu trajati mesec do dva.

Bolest može imati ozbiljan klinički tok bez obzira na uzrast, a životno ugrožavajuća je kod novorođenčadi i odojčadi. Kod trećine obolelih u prvoj godini života potrebna je hospitalizacija, a smrtni ishod registruje se kod jedan odsto hospitalizovanih.

Terapija antibioticima je terapija izbora kod pertusisa. Da bi bila efektivna, mora se započeti unutar dve nedelje od početka bolesti. Njome se uklanjaju uzročnici bolesti iz nosa i ždrela i ograničava se širenje infekcije na druge osobe.

Kurir.rs/RTS/Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"

Bonus video:

04:16

ZBOG ČEGA SE JAVLJA DOSADNI SUVI KAŠALJ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track