GORI NEBO NAD BEOGRADOM! 500 DRONOVA ISPISALO "ŽIVELA SRBIJA"! Najveći svetlosni spektakl na Balkanu IKADA! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS

Spektakularno

GORI NEBO NAD BEOGRADOM! 500 DRONOVA ISPISALO "ŽIVELA SRBIJA"! Najveći svetlosni spektakl na Balkanu IKADA! (FOTO/VIDEO)

Beograd -

Dosad neviđenim spektaklom dronovima Beograd i Srbija večeras su obeležili Dan državnosti ispred "Kule Beograd".

Dan Državnosti, dodela odlikovanja, vatromet
foto: Printscreen/RTS

Upriličen je svetlosni spektakl sa porukama u znak državnosti Srbije.

Dronovima je ispisano "Živela Srbija", "Sretenje", "Dan državnosti" i ostale poruke, koje su sijale na nebu, kao i na Kuli Beograd.

Dan Državnosti
foto: Printscreen/RTS

Početak vatrometa označili su dronovi koji su, praveći trobojku, sa Kalemegdana stigli do Kule Beograd.

01:51

Dan državnosti Srbije svečano obeležen u Beogradu na vodi

00:38

Vatromet povodom Dana državnosti

Dan Državnosti
foto: Printscreen/RTS

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde je do sada najveće takvo izvođenje, koje čini 18.500 pojedinačnih efekata. Više od 30 odsto efekata namenski je proizvedeno u Španiji i Italiji u bojama zastave Srbije. Prikazan je i najveći "set up" lasera jačine 42W najnovije generacije.

Dan Državnosti, dodela odlikovanja, vatromet
foto: Printscreen/RTS

"Light Show" od 150 rasvetnih tela u sistemu sa još 300 uređaja na Kuli Beograd, koji prave efekat od 600 metara duž obale Save, predstavlja najveći ovakav prikaz ikada zabeležen u regionu.

Dan Državnosti
foto: Printscreen/RTS

Čak 750 metara je dugačka koreografija na rečnom toku! Napravljeno je čak 18.500 pojedinačnih efekata.

1 / 34 Foto: Printscreen/RTS

Proslava je počela večeras kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva uručio 107 odlikovanja.

Proslava Sretenja je nastavljena audio-vizuelnim spektaklom pod nazivom "Slava i trajanje". Na Institutu "Servantes" viđen je multimedijalni prikaz Teslinih izuma. Patent idukovanog motora je jedan od najvećih izuma.

Kroz 3D umetničke instalacije na fasadama Instituta "Servantes", Narodnog muzeja Srbije, Narodnog pozorišta, Starog dvora i Palate Srbija oživljava se slavna srpska prošlost.

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

Vatromet u Kragujevcu

U Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu specifičnost je da svi vatrometi u ovim gradovima traju koliko i vatromet u Beogradu i to što su Piro-muzički vatrometi, koji se prvi put izvode u ovim gradovima po jedinstvenoj muzičkoj numeri za sve vatromete u Srbiji.

Novi Sad

Tokom današnjeg praznika različitim događajima predstavljane su važne istorijske ličnosti i njihova dela. Tako su, recimo, na više mesta u centru Beograda prikazani hologrami onih koji su ostavili trag u nauci i umetnosti. Svako ko je večeras prošao Knez Mihailovom ulicom mogao je da od Nikole Tesle, Save Šumanovića i Nadežde Petrović čuje najvažnije stavke iz njihove lične i radne biografije.

Vatrometi su parali nebo sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.

Osim centralne državne ceremonije u Orašcu, Dan državnosti obeležen je i ceremonijama na Oplencu i u Kragujevcu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track