VELIKA RIBA SNIMLJENA NA ADI CIGANLIJI, RONIOCI U ČUDU: Duga više od metar, a teška oko 50 kilograma - KAPITALNI PRIMERAK (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printskrin / You Tube

RSK Borac Čačak

VELIKA RIBA SNIMLJENA NA ADI CIGANLIJI, RONIOCI U ČUDU: Duga više od metar, a teška oko 50 kilograma - KAPITALNI PRIMERAK (VIDEO)

Beograd -

Tokom redovnog noćnog trenažnog ronjenja na Adi Ciganliji, članove RSK Borac Čačak zatekao je impozantan prizor kada se u njihovo neposrednoj blizini pojavio primerak ribe tostolobik.

- Bila je dužine preko jednog metra i težiine oko 50 kilograma sto je kapitalni primerak. Iako nam je poznato da je Savsko jezero bogato krupnom ribom, susret sa tostolobikom ove veličine bio je iznenadjujući, kažu za RINU članovi RSK Bora Čačak.

tolstolobik, Ada Ciganlija
foto: RINA/Printskrin

Oni dodaju da je tolstolobik je pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova karakteristična veličina i oblik čine ga prepoznatljivim, a svaki pojedinačni primerak ima svoju jedinstvenu čar.

tolstolobik, Ada Ciganlija
foto: RINA/Printskrin

Tolstolobik je slatkovodna riba iz porodice šarana koja potiče iz istočne Azije. Postoje tri vrste tolstolobika: beli, sivi i Hainan.

00:26

Neverovatan podvodni prizor na Adi Ciganliji: Čačanski ronici usnimili kapitalni primerak ribe Tolstolobik, dugačka preko jednog metra i teška oko 50 kilograma

- Ova poslednja vrsta živi samo na ostrvu Hainan i u Vijetnamu, dok su beli i sivi tolstolobik rasprostranjeni širom sveta zbog ribarstva i kontrole algi. Naziv tolstolobik dolazi od ruske reči tolstij lob, što znači debelo čelo. To se odnosi na njihovu karakterističnu glavu koja je velika i spljoštena, ističu čačanski ronioci.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track