"NE KOSI JOŠ LOLO..." Beograd započinje pilot-projekat drugačijeg načina košenja trave, evo šta je plan!
Ilustracija, Foto: AP/Brian Lawless

Ovakvo košenje već je zastupljeno u većim evropskim gradovima

"NE KOSI JOŠ LOLO..." Beograd započinje pilot-projekat drugačijeg načina košenja trave, evo šta je plan!

Beograd -

Ideja je da se svim pčelama, leptirima, bumbarima i ostalim oprašivačima koji žive kod nas pruži veći pristup hrani i staništu

Simbolično, na Dan planete Zemlje, u Beogradu započinje pilot-projekat „Ne kosi još lolo”. Ovim projektom, po ugledu na svetske metropole, biće primenjen drugačiji način košenja i održavanja zelenih površina u gradovima, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”. Inicijativu je pokrenuo „Bee Center”, pčelarski centar iz beogradskih „Silosa”, a projekat se realizuje u saradnji sa „Zelenilom ”, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, zemlje koja na ovom polju prednjači.

Ideja je da se svim pčelama, leptirima, bumbarima i ostalim oprašivačima koji žive kod nas pruži veći pristup hrani i staništu. Delovi zelenih površina u gradu koji se ne koriste direktno za rekreaciju stanovništva ili iz nekog drugog razloga moraju da ostanu monokulturni i kratko košeni, čime se prelazi na nov način održavanja. Pilot projekat podrazumeva različite pristupe košenju tih parcela.

U Akademskom parku će biti posejano medonosno bilje koje će se kositi mozaično, što znači da se pri svakom košenju ostavlja deo travnjaka nepokošenim, kako bi cveće postiglo svoj pun ciklus, a pčele i drugi oprašivači imali izvor hrane i svoje stanište. Drugačiji pristup imaće meke lokacije po obodu grada gde će se kositi periodično, i to posle maja i posle septembra.

košenje trave
foto: Beoinfo printscreen

Tokom ove godine, svega nekoliko lokacija sa ograničenim prostorom će preći na nov model košenja, kako bi se testirao novi pristup u održavanju. Važno je napomenuti da se zbog ovoga neće povećati broj komaraca i krpelja, a očekivane prednosti projekta „Ne kosi još lolo” su razne.

Istraživanja rađena u nekim svetskim gradovima pokazala su da se broj zaprašivača povećao na mestima gde trava nije bila često košena, te da su cveće i viša trava bolje apsorbovali toplotu i vlagu, čime je smanjen i uticaj toplotnih džepova u njihovoj blizini.

Pčelari iz „BeeCenter”-a pratiće zajedno sa stručnjacima Biološkog fakulteta u Beogradu promene u broju oprašivača na tim mestima, kako bi na kraju projekta imali konkretne strategije za nastavak i unapređivanje košenja u Beogradu, što će biti i preporuka za druge gradove.

Projekat započinje u četvrtak od 10 časova u Akademskom parku, gde će se od 10 časova održati radionica za sve zainteresovane komšije i medije, a onda će uslediti sejanje medonosnih biljaka sa decom iz starogradskog vrtića.

Ovakvo košenje je već zastupljeno u većim evropskim gradovima. Partner u projektu je Ambasada Kraljevine Holandije, koja pomaže Beogradu i Srbiji da lakše i bolje primeni dobru praksu koja je odavno usvojena i sa uspehom testirana u Holandiji, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beoinfo

Preneo: S.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track