OD 8. MAJA SVAKI TAKSI BIĆE BELE BOJE: Ko ne ispoštuje, plaća kaznu od 40.000 dinara, a preti im i još nešto gore!
Foto: MUP Srbije

uvodi se red

OD 8. MAJA SVAKI TAKSI BIĆE BELE BOJE: Ko ne ispoštuje, plaća kaznu od 40.000 dinara, a preti im i još nešto gore!

Beograd -

Sva taksi vozila u Beogradu će od 8. maja morati da budu bele boje, a taksistima koji to ne urade i ne prilagode vozila novim pravilima, preti kazna od 40.000 dinara kao i oduzimanje dozvole za rad.

Međutim, većina taksista u prestonici je to već uradilo do sada, kaže za Kurir Marko Čuturilo, rukovodilac Sektora za taksi prevoz Grada Beograda.

- Svaki dan se sve više i više taksija prilagođava odluci i usklađuje poslovanje, tako da je ostalo još oko 20 odsto onih koji bi to trebalo da završe. Oni koji to ne urade na vreme, prema članu 42 Odluke o taksi prevozu, platiće kaznu od 40.000 dinara, dok druga kazna nije prekršajna već podrazumeva ulazak u proceduru oduzimanja taksi dozvole u skladu sa zakonom o Upravnom postupku - navodi Čuturilo.

komunalna policija, taksi, taksi stajalište, taksi stanica, Aerodrom Nikola Tesla
foto: MUP Srbije

On objašnjava da jedan deo taksista prefarbao svoja vozila, ali da je većina lepila folije što je najpovoljnija varijanta:

- Taksisiti su posle toga morali da idu na tehnički pregled da bi se ustanovilo da je boja vozila promenjena, a onda su se morale izvršiti i promene u saobraćajnoj dizvoli. Oni koji su radili foliju, u slučaju prodaje, ako žele, mogu tu foliju kasnije i odlepiti.

Modernizacija

Uskoro plaćanje karticama u svim vozilima

Samo u nekim taksi vozilima je trenutno moguće vožnju platiti karticom. Međutim, plan je, kako navodi Marko Čuturilo, da se uskoro ta mogućnost uvede u sva vozila.

- Trenutno ne možemo da namećemo način plaćanja, ali imamo u vidu poboljšanje uslova i u budućnosti, prilikom izmene odluke, planiramo da se uvede da, s obzirom da živimo u 21. veku, faktički sva vozila budu opremljena terminalima za plaćanje karticama.

Čuturilo ističe i da su mnogi taksisti iskoristili subvencije države koje su iznosile 8.000 evra za kupovinu novog automobila.

- Uslov je bio da najmanje godinu dana posluju bez prekida i da ne duguju porez. Sigurno je jedna trećina taksista, odnosno oko 2.000 njih iskoristilo te subvencije.

Čuturilo navodi i da je na ulicama Beograda 6.410 vozila, a da je jako bitno imati unificirani vozni park, što zbog lakšeg prepoznavanja, što zbog zaštite sugrađana od nelegalnih taksista.

- Pored prepoznatljivosti, ovo će biti i jedan vid zaštite od taksista koji nemaju licencu i koji rade nelegalno - kaže on.

Bonus video:

06:49

JAGODINAC BESPLATNO PREVOZI SUGRAĐANE U BOLNICU I HITNU: Zna kako je kada se nema za taksi i autobusku kartu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track