„ZELENILO” POČELO SA SADNJOM SEZONSKOG CVEĆA: Najveći broj cvetova krasiće Stari grad, Palilulu, Novi Beograd i Savski venac
Foto: Beoinfo

„ZELENILO” POČELO SA SADNJOM SEZONSKOG CVEĆA: Najveći broj cvetova krasiće Stari grad, Palilulu, Novi Beograd i Savski venac

Beograd -

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” je započelo sadnju sezonskog cveća u cvetnjacima širom grada.

Za potrebe ovogodišnje prolećne sadnje cveća u rasadnicima preduzeća je proizvedeno oko 400 hiljada komada cvetnog rasada.

Na 12 hektara proizvodnih površina na otvorenom i sedam hiljada kvadratnih metara pod staklenicima, u rasadnicima ovog preduzeća proizvodnja sadnog materijala traje neprestano tokom cele godine. Na godišnjem nivou proizvede se preko 800 hiljada komada cvetnog rasada, koji zaposleni posade na javnim zelenim površinama u cvetnjacima i cvetnim lejama na teritoriji 10 gradskih opština.

cveće, Zelenilo
foto: Beoinfo

Pažljivim odabirom vrsta i boja cveća, lokacija na kojima se ono sadi, te njegovim redovnim održavanjem, „Zelenilo” nastoji da Beograđanima ulepša boravak na zelenim površinama i beogradskim ulicama.

Na zelenim površinama najviše će biti zasađeno salvija, kadifa, vinki, begonija i muškatli. Najveći broj cvetova krasiće opštine Stari grad, Palilulu, Novi Beograd i Savski venac.

cveće, Zelenilo
foto: Beoinfo

Zelenilo je neophodno u gradskim ulicama u kojima preovlađuju beton i asfalt, zbog čega su postavljene žardinjere i formirani zeleni zidovi postavljanjem saksija sa cvećem.

JKP „Zelenilo – Beograd” vodi brigu o 3.672 žardinjere različitog oblika i veličine, kao i o 14.250 saksija postavljenih na ograde razdelnih traka.

Nega zasađenog sezonskog cveća sastoji se od stalne kontrole cvetnjaka, zalivanja, primene sredstava za prihranu i zaštitu, uklanjanja precvetalih cvetova, uklanjanja korovskih vrsta, okopavanja cvetnog zasada i, po potrebi, zamene oštećenih biljaka.

Kurir.rs/Beoinfo

Bonus video:

00:15

JKP Zelenilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track