Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom
Foto: Opština Novi Beograd

Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom

Beograd -

U Gradskoj opštini Novi Beograd, danas su postavljene taktilna tabla i indukciona petlja, čime je osobama sa oštećenim vidom i sluhom olakšano kretanje i završavanje administrativnih poslova u zgradi opštine.

Taktilna tabla postavnjena je ispred ulaza u šalter salu opštine, a put do nje obeležen je posebnom, takozvanom tifo stazom.

Opština Novi Beograd, taktilna tabla
foto: Opština Novi Beograd

- Postavljanjem ovih uređaja, unapredili smo nivo usluga za osobe sa invaliditetom i pokazali pažnju i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani sa oštećenim vidom i sluhom – rekao je predsednik opštine Bojan Bovan.

On je istakao da opština od 2015. godine, posredstvom Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, aktivno brine o ranjivim grupama sugrađana.

Tabla za slepe i slabovide sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, koji su uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku.

Opština Novi Beograd, taktilna tabla
foto: Opština Novi Beograd

Auditivna petlja omogućava osobama sa slušnim aparatom automatsko prilagođavanje jačine zvuka tokom razgovora sa radnikom na info-pultu, a na pult je zalepljen međunarodni znak za gluve osobe.

Unapređenje usluga GO Novi Beograd urađeno je u saradnji sa Beogradskim centrom za osobe sa invaliditetom kao deo programa „Naše ruke-naša reč 2024.“ koji je finansirao Gradski centar za socijalnu zapštitu.

Opština Novi Beograd, taktilna tabla
foto: Opština Novi Beograd

Sa članovima Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom i osnovcima škola „Nadežda Petrović“ sa Novog Beograda i „Jefimija“ iz Obrenovca, ispred zgrade opštine, danas je organizovan i javni čas znakovnog jezika.

U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci ovih škola, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme „Ne rugaj se“ i „Plava ptica“.

Priredbu je svirkom uveličao i Zdenko Klinko, najbolji slepi harmonikaš na Novom Beogradu i jedan od najboljih slepih harmonikaša u Republici Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track