NA OVO SE ČEKALO 50 GODINA: Ispod Kalemegdana krije se RAJ ZA DECU i to sa besplatnim sadržajem
Foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

NA OVO SE ČEKALO 50 GODINA: Ispod Kalemegdana krije se RAJ ZA DECU i to sa besplatnim sadržajem

Beograd -

Smešten podno Kalemegdana, pokraj Kule Nebojša, simbola Dorćola, još od 1929. godine, nalazi se fudbalski stadion FK Dorćol na kojem je počela istorija srpskog fudbala. Stadion koji ima kapacitet 1.000 gledalaca, godinama je bio zapušten, ali prošle godine zasijao je punim sjajem, na dan kada je svečano otvoren, a njegova rekonstrukcija završena.

Posle dugih 50 godina, građani su dobili nov teren, deca novu nadu i besplatnu školu fudbala. Fudbalski stadion na kojem igra FK "GSP Polet Dorćol" postao je jedno od omiljenih mesta mladih Starograđana, posebno onih koji sanjaju velike snove.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Na radost velikog broja mališana koji maštaju da jednog dana krenu stopama Tadića, Mitrovića, Vlahovića i ostalih asova našeg fudbala, otvoren je teren sa veštačkom travom koji će ubrzati proces razvoja fudbalskih talenata i doprineti unapređenju infrastrukture na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu.

Radi se o modernom terenu sa veštačkom podlogom koji je napravljen u saradnji Fudbalskog saveza Srbije, Fudbalskog saveza Beograda i Gradske opštine Stari grad.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Prilikom otvaranja rekonstruisanog stadiona, počasni udarac izveo je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, a svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine Dušan Petrić, članovi Veća opštine, predsednik Fudbalskog kluba „Dorćol -Polet" Miodrag Mića Sovtić sa saradnicima, legendarni golman FK „Crvena zvezda" Stevan Dika Stojanović, kao i mnogobrojni navijači, petlići i prvotimci ovog jedinog starogradskog fudbalskog kluba.

Poznato je da je prostor na kojem se danas nalazi FK „GSP Polet Dorćol" mesto na kojem se prvi put zaigrao fudbal u ovom regionu. Posle decenija postojanja, Gradska opština Stari grad je obnovila dorćolski teren postavivši podlogu od veštačke trave koja je poboljšala kvalitet igre i klubu omogućila više takmičarske standarde.

Besplatna škola fudbala na stadionu

„Fudbalski klub „GSP Polet Dorćol" nakon pedeset godina od poslednje rekonstrukcije, dobio je veštačku podlogu koja će značiti kako profesionalnim igračima, tako i polaznicima škole fudbala. Veoma nam je važno da ulažemo u razvoj sporta i sportskih programa u cilju podsticanja najmlađih da se bave sportom. Upravo iz tog razloga, naša opština je u proteklom periodu realizovala veliki broj besplatnih školica sportova za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Srećan sam što se održava i besplatna škola fudbala za svu decu sa Starog grada, koja se realizuje upravo na ovom terenu", istakao je Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Naime, u cilju popularizacije sporta i bavljenja fizičkom kulturom, na Starom gradu je u toku novi ciklus besplatne „Škole sporta", koja je organizovana u saradnji sa Sportskim savezom Stari grad. Ova opština za najmlađe sugrađane četvrtu godinu zaredom organizuje besplatnu „Školu sporta" - fudbala, košarke, boksa, plivanja, tenisa, kajaka, šaha, ali i drugih mnogobrojnih programa koji se realizuju u sklopu programa "Stari grad misli na tebe". Školu vode stručni treneri u popodnevnim terminima, od 16 do 20 sati, kako bi roditelji mogli da dovedu svoju decu.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Vaše dete će uživati u fudbalu u kvalitetnom i bezbednom okruženju uz trenere sa višegodisnjim fudbalskim iskustvom, a cilj opštine jeste da se kroz aktivni trening, timski duh, disciplinu i zabavu pomogne deci da izrastu u sjajne fudbalere i još bolje ljude.

"Opština pokazala odgovornost prema svojoj deci"

Selektor našeg državnog fudbalskog tima Dragan Stojković Piksi izazvao je oduševljenje na otvaranju stadiona i posebno interesovanje kod prisutnih mališana.

„Počastvovan sam što mogu da podelim sreću i radost sa ovom decom na obnovljenom fudbalskom terenu. Znamo koliko je važno stvoriti uslove za njihovo zdravo odrastanje i bavljenje sportom, i kad vidite ove osmehe na njihovim licima znate da ste uradili pravu stvar. Opština Stari grad je pokazala svoju odgovornost prema deci i sugrađanima. Imali su viziju koju su realizovali i zahvaljujući tome smo otvorili ovaj teren. Čestitam im od srca", rekao je Dragan Stojković Piksi.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Obnovljeni teren nalazi se na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija i pruža Starograđanima jedinstven sadržaj na centralnoj gradskoj opštini.

Ipak, u pitanju je samo deo jednog velikog projekta, tačnije nastavak procesa infrastrukturne revolucije, započete od strane Fudbalskog saveza Srbije, uz veliku pomoć države Srbije i lokalnih samouprava poput opštine Stari grad koja ulaže velike napore da obezbedi maksimalne uslove za razvoj fudbalskih talenata, budućih šampiona.

„Polet Dorćol", kao klub sa velikom tradicijom, zaslužio je da organizaciju svih struktura podigne na viši nivo, a ovaj teren svakako im je pomogao da privuku još veći broj dečaka i devojčica željnih fudbalske afirmacije.

foto: GO OPŠTINA STARI GRAD

Kako su se na dan otvaranja rekonstruisanog stadiona osećali Dorćolci, sažeo je tada najbolje u nekoliko reči predsednik Fudbalskog kluba „GSP Polet Dorćol" Miodrag Mića Sovtić.

„Ovo je veliki dan za Dorćol i najveća pobeda našeg fudbalskog kluba. Zahvalio bih ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije i Beograda, a pre svega najveću zahvalnost dugujemo Piksiju i predsedniku opštine Radoslavu Raletu Marjanoviću. Oni su zajedničkim snagama i inicijativom obnovili ovaj teren, na ponos svih Dorćolaca i Starograđana. Nadam se da će ovde biti puno, puno starogradskih klinaca koji će proći besplatnu fudbalsku školu, da će doći još više dece da trenira fudbal i da će među njima biti i reprezentativaca naše zemlje", poručio je, ne krijući emocije, Miodrag Mića Sovtić.

Informacije o svim besplatnim programima mogu se dobiti u Uslužnom centru opštine Stari grad (ulaz iz Nušićeve ulice) ili putem telefonskog poziva na broj 0800/07-77-75. Radno vreme Uslužnog centra je radnim danima od 8 do 16 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track