Beogradski vrtići aktivno učestvovali u Dečijoj nedelji

Beogradski vrtići aktivno učestvovali u Dečijoj nedelji

Beograd -
Pod univerzalnim sloganom ove manifestacije „Rastemo kao jedno - bolji smo zajedno”, novobeogradski mališani učestvovali na Jesenjem karnevalu, vračarski su poklanjali jedni drugima poklone koje su napravili sa roditeljima kod kuće, zvezdarski su zajedno sa mama i tata učestvovali u kreativnim radionicama

BEOGRAD - Sve beogradske predškolske ustanove uključile su se i ove godine u obeležavanje Dečje nedelje, koja se u Beogradu i Srbiji tradicionalno obeležava prve nedelje oktobra, kada se različitim aktivnostima i programima ukazuje na prava deteta.

Tako su pod univerzalnim sloganom ove manifestacije „Rastemo kao jedno - bolji smo zajedno”, novobeogradski mališani učestvovali na Jesenjem karnevalu, vračarski su poklanjali jedni drugima poklone koje su napravili sa roditeljima kod kuće, zvezdarski su zajedno sa mama i tata učestvovali u kreativnim radionicama, predškolci sa Starog grada su za svoje mlađe drugare iz jaslica izvodili lutkarsku predstavu „Tri praseta“, a mnogi predškolci su „licem u lice“ razgovarali i sa predsednicima svojih opština.

-Vračarski mališani obeležili su Dečju nedelju kroz različite sadržaje i aktivnosti sa svojim drugarima i vaspitačima. Značajno za decu i vaspitače je to što je i na ovaj način stvorena saradnja sa lokalnom samoupravom i širom društvenom sredinom, radi ostvarivanja ciljeva vaspitno obrazovnog rada – istakla je za Beoinfo Emilija Đurđević, direktorka Predškolske ustanove „Vračar“.

Deca iz vračarskog vrtića „Lepa Vitas“ učestvovala su u eko radionici „Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi“, dok su u vrtiću „Sveti Sava“ pod nazivom „Sve što hoću, to i mogu“ deci objašnjena njihova prava. Najmlađi stanari iz vrtića „Mića i Aćim su u dvorištu vrtića sakupljali jesenje lišće i pravili jesenje drvo, dok su se u vrtiću „Guliver“u okviru modne revije deca oblačila kao pećinski ljudi. Vrtić „Nada Purić“ organizovao je tradicionalnu humanitarnu akciju za decu u Tiršovoj i Zvečanskoj.

U Predškolskoj ustanovi „11. april“, koja je povodom Dečje nedelje, organizovala Jesenji karneval u dvorištima novobeogradskih vrtića, ističu da je cilj da se od najranijeg uzrasta razvija svest kod dece o značaju očuvanja životne sredine.

- Jesenji karneval tradicionalno već sedam godina realizujemo u okviru programa „Rodno drvo“, a ovogodišnji karneval se odvijao pod sloganom „Čuvajmo prirodu, uz priče reka rastemo bez prestanka“ i posvećen je rekama i vodi, bez kojih život na našoj planeti nije moguć.

U okviru priprema za Karneval, deca su sa vaspitačima i svojim roditeljima na zajedničkim radionicama kroz kreativnost i maštu pripremili produkte, kostime i muzičko ritmičke tačke –kažu u ovoj predškolskoj ustanovi.

Prema rečima Snežane Petrović, direktorke Predškolske ustanove „Zvezdara“, prvi dan Dečje nedelje bio je rezervisan za dečja prava i dečje govorno stvaralaštvo na temu " Imam pravo na...“.

Predškolci sa Zvezdare takođe su uživali u pozorišnim predstavama, dok je petak bio dan za sport, muziku i ples.Deca iz palilulskog vrtića „Mali princ“ družila su se sa vatrogascima, a veliki broj kreativnih radionica realizovan je u saradnji sa roditeljima, kao što su ukrašavanja portfolia, pravljenje zimnice, igre bez granica, a mnogi roditelji predstavili su deci svoja zanimanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track