Položeni Venci na Spomenik braniocima Beograda 1915.

Položeni Venci na Spomenik braniocima Beograda 1915.

Beograd -
Vence su položili i predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić, kao i predstavnici udruženja građana koja nastavljaju tradiciju ratnika Prvog svetskog rata i Kriminalističko-policijske akademije

BEOGRAD - Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić položio je danas u Košutnjaku venac na Spomenik srpskim junacima, povodom obeležavanja 97 godina herojske odbrane Beograda.

Kako se navodi na sajtu Gradske uprave, vence su položili i predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić, kao i predstavnici udruženja građana koja nastavljaju tradiciju ratnika Prvog svetskog rata i Kriminalističko-policijske akademije.

Alimpić je istakao da se jedno od važnih istorijskih mesta u Beogradu nalazi u Košutnjaku, na Nemačkom groblju na kome su sahranjeni i nemački i srpski vojnici iz vremena herojske odbrane Beograda 1915. godine.

"Ovo mesto je veoma poštovano jer je odraz viteštva nemačke vojske, koje je možda nestalo tokom Prvog svetskog rata", rekao je Alimpić.

Kako se navodi na sajtu Gradske uprave, Gajić je istakao da je junaštvo srpskih ratnika dalo povod nemačkom okupatoru da podigne spomenik braniocima Beograda, čije herojstvo najbolje može da pouči mlade naraštaje da poštuju njihovu žrtvu i čuvaju tradiciju.

Posle polaganja venaca recitativ i muzički program izveli su učenici Osnovne škole "Banović Strahinja".

U oktobru 1915. godine, napadajući glavnim snagama preko Save i Dunava, armije Centralnih sila imale su zadatak da okruže i unište srpsku vojsku, a Beograd su napadali delovi nemačke i austrougarske armije, uz snažnu podršku artiljerije sa kopna i reka.

U toku borbi za odbranu Beograda 6. i 7. oktobra 1915. godine Austrijanci su se iskrcali na delu obale Dunava koji je držao Drugi bataljon 10. kadrovskog puka, pod komandom majora Dragutina Gavrilovića.

Da neprijatelj ne bi utvrdio mostobran, sve raspoložive srpske jedinice na tom delu fronta krenule su u kontranapad, uz zapovest Gavrilovića.Žestoki napadi srpske vojske trajali su do sumraka i samo je noć spasla austrijske jedinice od poraza.

Tokom noći između 7. i 8. oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanja preko Dunava, pa su 9. oktobra 1915. godine istakli Austrougarsku i Nemačku zastavu na zgradi Starog dvora. Okupacija je počela oktobra 1916. godine i trajala do 1918. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track