Održana završna svečanost godine Ive Andrića

Održana završna svečanost godine Ive Andrića

Beograd -
Pola veka od dodele Nobelove nagrade za književnost i vek od objavljivanja njegove prve pesme, a na današnji dan i 120 godina od njegovog rođenja – sve je to bio povod današnjeg okupljanja, ali i poruka da je Andrić neizostavni deo našeg grada i naroda

BEOGRAD - Povodom godine Ive Andrića, danas je na Andrićevom vencu održana završna svečanost, koja je bila prilika da nadležni iz grada i republike podsete kako su sve obeleženi važni jubileji u životu našeg nobelovca. Pola veka od dodele Nobelove nagrade za književnost i vek od objavljivanja njegove prve pesme, a na današnji dan i 120 godina od njegovog rođenja – sve je to bio povod današnjeg okupljanja, ali i poruka da je Andrić neizostavni deo našeg grada i naroda.

Zato je zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković rekao da se s punim pravom može reći da je Ivo Andrić bio i Beograđanin.

– U glavnom gradu živeo je od oktobra 1919. godine, pa sve do smrti. Beogradu se uvek vraćao, živeći na raznim adresama, često kod prijatelja, sasvim posvećen stvaralaštvu i velikom delu. Svojom književnom veličinom, Andrić je učinio i Beograd većim gradom – istakao je Peković i dodao da će grad sutra nizom događaja obeležiti godišnjicu rođenja pisca.

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović kazala je da je tokom godinu dana na zajedničkom poslu radilo četiri ministarstva, velik broj gradskih i republičkih ustanova kulture, na desetine osnovnih i srednjih škola, biblioteka, domova kulture, ambasada. Projekti su identifikovali Andrića ne samo kao čuvenog pisca već i kao našeg sugrađanina, koji je ovde započeo diplomatsku karijeru, imao omiljeni sto u kafani „Moskva”, mesto u Udruženju književnika, stazu na Kalemegdanu. Godina je obeležena ne samo u Beogradu već i u čitavoj zemlji, ali i u mnogim evropskim gradovima.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković naglasio je da je Andrić spona naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a čitava manifestacija dokaz da je moguće da se jedan veliki posao zajednički planira, započne i uspešno završi, nezavisno od političkih promena i nivoa nadležnosti. Na skupu je govorio i bivši ministar kulture Predrag Marković, za čijeg mandata je Vlada Srbije donela odluku o proglašenju godine Ive Andrića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track