U spomen na srpske letače zasađeno 100 jorgovana
Foto: Vojska Srbije

Vek avijacije

U spomen na srpske letače zasađeno 100 jorgovana

Beograd -
U akciji sađenja učestvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kadeti Vojne akademije, učenici Vazduhoplovne akademije "Petar Drapšin" i ličnosti iz sveta kulture i ekologije

BEOGRAD - Ispred Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, povodom 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, zasađeno je 100 sadnica jorgovana u spomen nastradalim vazduhoplovcima, saopšteno je iz Vojske Srbije.

U akciji sađenja učestvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kadeti Vojne akademije, učenici Vazduhoplovne akademije "Petar Drapšin" i ličnosti iz sveta kulture i ekologije.

Ceremoniji sađenja, organizovanoj u četvrtak su prisustvovali zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Miodrag Gordić, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić, objavljeno je na sajtu Vojske Srbije.

Vojno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

Na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik je doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, u čiji sastav su ušli svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta, a u to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

Centralnu manifestaciju obeležavanja tog velikog jubileja predstavljao je međunarodni aero mitingom organizovan 2. septembra na aerodromu Batajnica kraj Beograda.

U okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, tokom godine priređen je međunarodni simpozijum "100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva", a otvorena je i izložba "Vek srpskog vojnog vazduhoplovstva u minijaturi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja