Stanovnici naselja Makiš 2 dobili higijenske pakete

Stanovnici naselja Makiš 2 dobili higijenske pakete

Beograd -
Uz pakete sa sapunima, šamponima i drugim sredstvima za higijenu oni su dobili i edukativne brošure o prepoznavanju i sprečavanju tuberkuloze, pružanju prve pomoći i nezi dece

BEOGRAD - Stanovnici romskog naselja „Makiš 2” dobili su pakete sa sredstvima za ličnu higijenu od grada Beograda i Crvenog krsta Beograda i Čukarice.

Uz pakete sa sapunima, šamponima i drugim sredstvima za higijenu oni su dobili i edukativne brošure o prepoznavanju i sprečavanju tuberkuloze, pružanju prve pomoći i nezi dece, a patronažna sestra iz Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” objasnila im je kako se pravilno održava lična i opšta higijena i čistoća prostora u kome žive.

Podsećajući da u naselju „Makiš 2” živi 66 porodica raseljenih iz nehigijenskog naselja kod „Belvila”, dr Gordana Tamburkovski iz Sekretarijata za zdravstvo ističe da grad Beograd brine o svim aspektima njihovog života i zdravlja.

– Sekretarijat za zdravstvo u saradnji sa zdravstvenim medijatorkama iz Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” kontinuirano posećuje ovo naselje i organizuje razne oblike edukacije, kako bi se podigla svest stanovnika o zdravlju, zdravom načinu života i pravima koja imaju u sistemu zdravstvene zaštite. Da bi oni mogli da ostvare svoja prava, neophodno je da imaju zdravstvene knjižice, pa ih upućujemo kako da ih dobiju i kako da se opredeljuju za izabranog lekara u domu zdravlja, naglašava dr Gordana Tamburkovski.

Prema njenim rečima, prilikom poseta se obavljaju i pregledi, ali se stanovnici prvenstveno savetuju da se redovno javljaju svojim izabranim lekarima.

– U naselju „Makiš 1”, gde žive raseljeni iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela”, ostvaren je veliki pomak u održavanju higijene, pa se nadamo da će tako biti i sa onima koji su nastanjeni u „Makišu 2” – ističe doktorka Tamburkovski.

Ljiljana Vignjević, patronažna sestra Doma zdravlja „Dr Simo Milošević”, dolazila je u ovo naselje više puta da podučava njegove stanovnike kako se održava lična i opšta higijena.

– Danas sam im objašnjavala kako se pravilno peru ruke i kosa i kako se održava higijena odeće, kao i šta da rade ako kod dece primete vaške. Higijena je u ovom naselju mnogo bolja nego kada je ono formirano, a verujem da će uskoro i njegovi stanovnici živeti kao oni u „Makišu 1” – naglašava Ljiljana Vignjević.Katarina Murtezi kaže da u naselju „Makiš 2” o higijeni uglavnom brinu žene.

– Ponekad može da se vidi da i muškarac očisti oko mesta na kom živi, ali u našem naselju to rade oni koji brinu o deci, a to su žene. Uslovi u kojima živimo se poboljšavaju i tome treba svi da doprinesemo. Međutim, to dosta zavisi od toga kako je ko naučen i kakav je čovek – ističe Katarina dok u naručju uspavljuje nedavno rođenog Valentina.Makvira Redžepi ima petoro dece i kuću mora da održava čistom.

– Najvažnije mi je da su deca zdrava i da rastu u ljude koji vode računa o sebi i naselju u kom žive. Jednoga dana i oni će imati decu, pa je važno da na vreme nauče kako se zdravo živi – kaže Makvira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track