Ugašena najstarija kotlarnica u Beogradu

Ugašena najstarija kotlarnica u Beogradu

Beograd -
Gašenje kotlarnice u Osnovnoj školi "Marija Bursać" na Zvezdari i priključenje na daljinski sistem grejanja, deo je aktivnosti Sekretarijata životne sredine usmerenih na poboljšanje kvaliteta vazduha u Beogradu

BEOGRAD - Sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je da je danas ugašena jedna od najstarijih kotlarnica u Beogradu, koja se nalazi u Osnovnoj školi "Marija Bursać" na Zvezdari.

Kako se navodi, gašenje kotlarnice u toj školi i priključenje na daljinski sistem grejanja, deo je aktivnosti Sekretarijata životne sredine usmerenih na smanjenje emisije štetnih gasova i poboljšanje kvaliteta vazduha u Beogradu.

Dodaje se da su pored kotlarnice u školi "Marija Bursać", koja je bila u najgorem stanju, ugašene i kotlarnice u Bogosloviji "Sveti Sava", na Bogoslovskom fakultetu i Institutu "Siniša Stanković", a uskoro će biti ugašene u osnovnim školama "Milan Rakić", "Boško Buha", srednjoj mašinskoj školi Tehnoart i u srednjoj Građevinskoj školi.

U saopštenju se naglašava da su ove institucije odabrane kao prioritet za priključenje na daljinski sistem grejanja u 2012. u skladu sa stanjem kotlova, stepenu emisije štetnih gasova i zoni u kojoj se nalaze.

"Do sada je u projekat gašenja kotlarnica uloženo oko 300 miliona dinara. Naša namera je da ovim potezom učinimo vazduh u Beogradu zdravijim", kazao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je u 2012. godini trogodišnje finansiranje gašenja određenog broja postojećih individualnhih kotlarnica koje prekoračuju propisane granične vrednosti emisije štetnih gasova i njihovo priključenje na sistem daljinskog grejanja.

Radovi na gašenju kotlarnica su započeti i u hali Pionir, srednjim školama "Rade Končar" i PTT i Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, a kako je najavljeno ovi objekti biće spremni da se priključe daljinskom grejanju sledeće grejne sezone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track