Beograđani slabo koriste bicikl kao prevozno sredstvo
Foto: Rts

Beograđani slabo koriste bicikl kao prevozno sredstvo

Beograd -
Afirmacijom bicikla kao prevoznog sredstva razvio bi se novi podsistem u okviru gradskog saobraćajnog sistema što bi dovelo do poboljšanja kvaliteta saobraćaja u Beogradu", istakao je predstavnik Sekratarijata za saobraćaj Dragan Radivojević

BEOGRAD - Predstavnik beogradskog Sekretarijata za saobraćaj Dragan Radivojević naveo je danas da samo jedan odsto Beograđana koristi bicikl kao prevozno sredstvo i ukazao da taj broj treba da poraste.

"Afirmacijom bicikla kao prevoznog sredstva razvio bi se novi podsistem u okviru gradskog saobraćajnog sistema što bi dovelo do poboljšanja kvaliteta saobraćaja u Beogradu", istakao je Radivojević na okruglom stolu o pojedincima i grupama koje promovišu bicikl kao zdrav i održiv vid prevoza.

Skup je održan u okviru inicijative "Ko gradi grad" u Kulturnom centru "REX" u Beogradu. Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Novica Mićović rekao je da su gradske vlasti aktivno uključene u promociju bicikla kao rekreativnog, ali i prevoznog sredstva.

"Grad Beograd je do sada organizovao osam Biciklijada i više okruglih stolova na temu razvoja biciklističke infrastrukture u gradu i prava biciklista u saobraćaju", kazao je Mićović.

Praksa razvijenih evropskih zemalja pokazuje da do razvoja te infrastrukture dolazi nakon povećanja interesovanja za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva čime se doprinosi smanjenju gužvi, zagađenja i buke u gradskim sredinama.

"Dok oni koji redovno koriste bicikl za prevoz po Beogradu ističu da je neophodno raditi na tome da vozači automobila prihvate bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju, rekreativci navode da je najvažnije izgraditi adekvatnu biciklističku infrastrukturu", rekao je Mićović.

Inicijativa "Ko gradi grad" bavi se razvojem gradova i učešćem građana u tom procesu. Organizatori radnog stola o poboljšanju infrastrukture i pravima biciklista u urbanim sredinama su Kulturni centar "REX", Grupa 484, STEALTH.unlimited i Fondacija Hajnrih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track