Odmarališta omiljeno mesto rekreacije predškolaca
Foto: Beoinfo

Centar dečjih letovališta

Odmarališta omiljeno mesto rekreacije predškolaca

Beograd -
Odmarališta omiljeno mesto rekreacije predškolaca Grad Beograd je proteklih godina značajnim ulaganjima u opremanje objekata Centra dečjih letovališta doprineo da predškolci i školarci imaju što bolje uslove za boravak

BEOGRAD - Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda ove godine nije menjao cene svojih aranžmana, a nakon kontinuiranog ulaganja u opremu i renovaranje objekata, ova odmarališta postala su omiljeno mesto za rekreativni boravak dece predškolskog i školskog uzrasta.

- Grad Beograd je proteklih godina značajnim ulaganjima u opremanje objekata Centra dečjih letovališta doprineo da predškolci i školarci imaju što bolje uslove za boravak. Kupovinom novih kreveta, posteljina, dušeka, ugradnjom nove stolarije, popravkom kotlarnice, obezbeđivanjem energenata, donacijom kuhinje na Mitrovcu na Tari, postavljanjem sistema za prečišćavanje otpadnih voda i osiguranjem imovine poboljšan je kvalitet celokupne usluge u ovim odmaralištima – kaže sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Ona dodaje da je na početku školske godine svim beogradskim školama preporučeno da se Saveti roditelja upoznaju sa svim pogodnostima i prednostima koje grad Beograd preko Centra dečjih letovališta nudi korisnicima.

-Budući da su u toku pripreme za zimovanje predškolaca, jedan od posebno važnih uslova je pravo na regresirani boravak, koje deca iz beogradskih preškolskih ustanova ostvaruju samo preko Centra dečjih letovališta. Takođe, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uveo je pravo na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi za učenike od I do IV razreda osnovne škole i troškova ekskurzije za učenike od Vdo VIII razreda osnovne škole, kao i za učenike IV razreda srednje škole – podseća gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Direktorka Centra dečjih letovališta Neda Novaković podsetila je da ova ustanova grada Beograda već 56 godina deci obezbeđuje siguran boravak u prirodi, na čistom vazduhu, uz kvalitetno osmišljene sadržaje. - Centar dečjih letovališta je svojim zalaganjem dao doprinos u opremanju tematskih učionica na Mitrovcu na Tari, obezbeđivanju nove opreme za animatore i rekreator , formiranju priručnih biblioteka u svim objektima u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i uvođenjem ISO 9001:2008. U toku je proces uvođenja „HACCP“ sistema koji će ishranu dece u objektima učiniti još bezbednijom, kvalitetnijom i sigurnijom - ističe Novakovićeva i dodaje da je u toku realizacija nastave na Mitrovcu na Tari, Stanišincima na Goču, Rudniku na Rudniku i Bukulji u Aranđelovcu, a prosečna cena aranžmana iznosi oko 12 hiljada dinara sa prevozom iz Beograda. U Centru ističu da izvođenje nastave u prirodi povoljno utiče na socio-emocionalni razvoj dece. Susretom sa načinom života i rada ljudi u tom kraju i njihovim običajima razvija se pozitivan stav prema ljudima i prirodi, pravilan odnos prema radu, učvršćivanje kulturnih i higijenskih navika, očuvanju prirode, životne sredine i okruženja.

Za Dragana Pajića, roditelja čije dete pohađa treći razred u OŠ „Radojka Lakić“ na Savskom vencu, povoljne cene i mogućnost plaćanja na rate samo su jedan od razloga zašto se odlučio da svoje dete ponovo pošalje na sedmodnevni boravak u Mitrovac na Tari.

- Luka je već bio na Tari sa školom i deca su se vratila puna pozitivnih utisaka, tako da na Savetu roditelja nismo imali dileme kad smo odlučivali gde će naša deca ići na rekreativnu u maju, jer su i sama izrazila želju da ponovo idu tamo. Nama je uvek na prvom mestu bezbednost i sigurnost dece i što znamo da su svi ti objekti namenski građeni za smeštaj dece, da im je omogućena dobra ishrana, kao i kvalitetne vannastavne aktivnosti i radionice u prirodi – kaže za Beoinfo Dragan Pajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track