Zgrada u Čede Mijatovića dobija nov izgled

Zgrada u Čede Mijatovića dobija nov izgled

Beograd -
To je prva zgrada čiji su stanari potpisali ugovor u okviru ovog projekta JP „Gradsko stambeno”, čijom će realizacijom biti rešeni problemi prokišnjavanja i kompletno investiciono uređenje svih zajedničkih delova zgrade

BEOGRAD - Pomoćnik gradonačelnika Beograda Dejan Živković, predsednik opštine Zvezdara Edip Šerifov i predstavnici JP „Gradsko stambeno” obišli su danas zgradu u Ulici Čede Mijatovića 1, koja se rekonstruiše i revitalizuje u okviru projekta „Krovovi Beograda”.

To je prva zgrada čiji su stanari potpisali ugovor u okviru ovog projekta JP „Gradsko stambeno”, čijom će realizacijom biti rešeni problemi prokišnjavanja i kompletno investiciono uređenje svih zajedničkih delova zgrade.

Dejan Živković istakao je da se na konkurs za program „Krovovi Beograda” prijavilo 25 skupština stanara.

– Rekonstrukcija zgrade u Čede Mijatovića 1 dobar je primer kako složni stanari mogu da reše velike, sistemske probleme svoje zgrade. Njihova zgrada biće obnovljena uz korišćenje savremenih i najkvalitetnijih materijala, a samim tim dobiće pasoš energetske efikasnosti, što znači da će biti manja potrošnja energenata za njeno zagrevanje i hlađenje. Kada radovi budu završnjeni, nastavićemo da pratimo potrošnju energije, kako bismo tačno utvrdili kolika je ušteda – rekao je Živković.

Edip Šerifov je naglasio da stanari zgrade u Čede Mijatovića 1 daju dobar primer sugrađanima kako treba pratiti oglase grada Beograda i reagovati na vreme, ali i biti složan i solidaran.

– Posebno smo zadovoljni što poznata kompanija „Knauf”, koja je domaća a radi po svetskim standardima, upravo na Zvezdari pravi prvu energetski efikasnu fasadu, na ponos građana naše opštine. Zgrada izgrađena 1939. godine dobiće novi sjaj, a Zvezdarci primer kako stanari koji se dobro organizuju dobijaju brzu i kvalitetnu uslugu od grada i njegovih preduzeća – rekao je Šerifov.

V.d. direktora JP „Gradsko stambeno” Veselin Marković podsetio je da sve troškove rekonstrukcije snosi ovo preduzeće, što će stanarima uštedeti oko sto hiljada evra.

– Potpuno ćemo preurediti fasadu i krov i zameniti sve unutrašnje instalacije, a na krovu će biti izgrađena dva stana koja će biti prodata na tržištu. Dobijena sredstva iskoristićemo za obnovu drugih zgrada. Zahtev za učešće u ovom projektu mogu da podnesu sve skupštine stanara u zgradama koje održava JP „Gradsko stambeno”. Potrebno je da donesu većinske odluke o ustupanju ravnih krovova ili tavanskih prostora našem preduzeću, a mi ćemo na osnovu projekta i dobijanja građevinskih dozvola napraviti redosled prioriteta i nastaviti akciju – rekao je Marković.

Ljiljana Maletin Petrović zahvalila je gradu na ovoj akciji u ime svih stanara.

– Izvođač radova je prihvatio sve naše zahteve, pa će konačno, na obostrano zadovoljstvo, i stanara i JP „Gradsko stambeno”, naša zgrada dobiti nov izgled. Do sada je ona bila ruglo, kako spolja tako i iznutra, a uskoro će svih 17 stanara, među kojima preovlađuju starije osobe, njenim izgledom moći da se ponosi – istakla je Ljiljana.

Projekat „Krovovi Beograda” nastao je kao rezultat velikog broja prijava korisnika koji se tiču prokišnjavanja krovova i fasada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja