Slobodna zona od petka u Beogradu

Filmski festival

Slobodna zona od petka u Beogradu

Beograd -
Festival, koji traje do 7. novembra, počinje u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra projekcijom igranog filma "Gde idemo sada", libanske rediteljke Nadin Labaki

BEOGRAD - Osmi filmski festival angažovanog filma "Slobodna zona", na kome će biti prikazano 35 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, počinje u petak u Beogradu. Festival, koji traje do 7. novembra, počinje u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra projekcijom igranog filma "Gde idemo sada", libanske rediteljke Nadin Labaki, koji priča o pokušaju žena da odvrate svoje podivljale i besne muževe, hrišćane i muslimane, od verskog rata. Manifestaciju će otvoriti književnica Dubravka Ugrešić, koja je ove godine i gost selektor.

Ona je odabrala četiri filma koja se bave sudbinama migranata iz Afrike, Azije i jugoistočne Evrope u zapadnu Evropu.

Posetioci će na festivalu moći da vide 24 dokumentarna i 10 igranih filmova, koji će se, pored Dvorane Kulturnog centra, prikazivati i u Domu omladine.

Festival će ove godine ugostiti 28 autora filmova ili učesnika pratećeg programa koji će biti prikazivani tokom šest festivalskih dana. Predviđeno je da festival zatvoriti film "Fudbalski buntovnici" Žila Rofa i Žila Pereza koji donosi priču o pet fudbalera koji su pokušali da u svojim sredinama spreče građanski rat, utiču na demokratizaciju ili se bore protiv diktature, a koji je producirao fudbaler Erik Kantona.

U Dvorani Kulturnog centra 8. novembra biće prikazani i filmovi na bis, odnosno ostvarenja koja su dobila najveću ocenu publike, a od 23 sata kao film iznenađenja biće prikazana komedija "Mobilni" Nedžada Begovića, koja je snimana mobilnim telefonom.

Najavljeno je da će na "Slobodnoj zoni" biti prikazana i tri takozvana "dokufikšn" filma koji brišu granice između dokumentarnih i igranih ostvarenja i to "Nana" Valeri Masadijan, "Marijine" Željke Sukove i "Đakomovo leto" Alesandra Komodina.

Ove godine biće prikazana i tri dokumentarna muzička filma i to "Pank sindrom" o pank bendu iz Finske koji čine osobe sa intelektualnim teškoćama, "Marli" Kevina Mekdonalda, koji predstavlja novi uvid u život rege zvezde Boba Marlija i "El Gusto" o obnavljanju istoimenog orkestra čiji se članovi ponovo okupljaju nakon 50 godina razdvojenosti zbog građanskog rata u Alžiru.

Filmski festival "Slobodna zona" će ove godine beogradskoj publici prvi put ponuditi i prateći program pod nazivom "Noćni razgovori", koji će se odigravati nakon večernjih projekcija u Dvorani Kulturnog centra. Urednik tog programa je Ivan Milenković , a ideja je da odbrani gosti govore o filmu i problemima na koje on ukazuje.

Predviđeno je da se "Noći razgovori" vode nakon prikazivanja hrvatskog filma "Blokada" o pobuni studenata na Zagrebačkom univerzitetu i filma "Ponovo zajedno" o ponovnom susretu mladih Srba i Alabanca sa Kosova koji su se prvi put sreli neposredno pre NATO bombardovanja.

Razgovora će biti i nakon filma "Hana Arent" u kome se obrađuje suđenjenja nacisti Adolfu Ajhmanu i odnos Hane Arent prema zločinu o kome izveštava za časopis "Njujorker", ali i nakon filma "Indignados" o afričkim migrantima u zapadnu Evropu u vreme ekonomske krize.

Festival je"Slobodna zona" je podržalo Ministrastvo kulture Srbije. Cena ulaznice za sve poprojekcije je 250 dinara, a više o programu festivala i filmovima može se videti na sajtu "Slobodne zone" (www.freezonebelgrade.org).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track