Baletski spektakl: U Petru Panu igrači lete na sceni!
Foto: Youtube

Narodno pozorište

Baletski spektakl: U Petru Panu igrači lete na sceni!

Beograd -
Predstava za decu i odrasle biće premijerno izvedena u subotu 10. novembra

BEOGRAD - Balet za decu i odrasle "Petar Pan", u koreografiji Brusa Stajvela, premijerno će biti izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu u subotu, 10. novembra, a u toj predstavi uz pomoć specijalnih efekata baletski igrači lete na sceni kao pravi junaci bajke.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je danas na konferenciji za novinare da će nova produkcija predstave "Petar Pan" biti mnogo izvođena, u večernjim i u matine terminima, ali i u brojnim drugim prilikama.

"Uveren sam da će predstava biti pun pogodak i da će je gledati i mladi i stari", rekao je Savić i dodao da će prvi put u programima Narodnog pozorišta biti viđena i američka zastava, jer je ambasada Sjedinjenih Američkih Država pomogla produkciju i specijalne efekte.

Savić je dodao da je predstava "Petar Pan" uvrštena u repertoar pre nego što je on imenovan za upravnika, ali da bi je svakako podržao, jer je zadatak Narodnog pozorišta i da vaspitava mladu publiku i stvara ljubitelje umetnosti i posebno baleta.

Šef Kancelarije za medije i javnost Ambasade SAD u Beogradu Rajan Roulands (Ryan Rowlands) rekao je da će izvođenje tog baleta biti rezultat rada dobrog koreografa i saradnje koja predstavlja deo kulturnih veza Amerike i Srbije. "Umetnost je most između Amerike i Srbije, i to je cilj te saradnje. Amerikanci i Srbi vole umetnost, balet, slikarstvo, kao i sport", rekao je Roulands. Direktor baleta Narodnog pozorišta i koreograf Brus Stajvel rekao je da je prvu produkciju "Petra Pana" uradio pre 10 godina u Las Vegasu, a kasnije su je izvodili i baleti u San Dijegu, Vašingtonu i Kanzas Sitiju.

"Zadovoljstvo je videti različite igrače i soliste koji ulogama u toj predstavi daju drugačiji ton i karakter", rekao je Stajvel i dodao da organizovanje nove produkcije nije bilo lako i jednostavno.

On je rekao da su ranije u predstavi korišćeni posebni aparati koji su igrače podizali u vazduh, a da se u novoj postavci specijalni efekti postižu uz pomoć sajli i osmoro saradnika koji iza scene pomažu igračima da lete.

Prema njegovim rečima, u predstavi "Petar Pan" leteće na sceni četvoro igrača koji su taj postupak uvežbavali u protekle dve nedelje uz dosta sitnih povreda. "Kada me pitaju zašto sam uradio koreografiju za balet "Petar Pan", moram da kažem da je to zato što svi mi imamo kompleks Petra Pana i nikad nismo želeli da odrastemo", rekao je Stajvel.

Baletski igrač Jovan Veselinović koji u predstavi igra glavnog junaka, rekao je da je to njegova prva uloga u predstavi za decu i odrasle i potpuno novo iskustvo. On je pozvao decu i odrasle da dođu na predstavu, jer će to deci biti prva prilika da pogledaju komad u kome ne mogu da učestvuju, kao u drugim pozorištima koja na repertoarima imaju dečije predstave.

Baletski igrač Nejtan Kotam rekao je da će u predstavi biti Kapetan Kuka i da ga ta uloga sticajem okolnosti prati još od detinjstva, jer je prvi put taj lik tumačio u četvrtom razredu osnovne škole u mjuziklu. "Tada je Petar Pan bila devojčica, a kada sam dobio poziv da učestvujem u baletu, u Kaliforniji, odmah sam odustao od glavne uloge i znao sam da ću opet biti Kapetan Kuka", rekao je Kotam.

Balet "Petar Pan" u dva čina rađen je uz muziku Tomasa Semanskog, a na sceni Narodnog pozorišta to će biti druga postavka bajke DŽejmsa Metjua Berija. Prvi put u Narodnom pozorištu taj balet bio je izveden 1969. godine. Kako je najavljeno, za novu produkciju urađeni su visoko kvalitetni kostimi i dekor, a za specijalne efekte i dekor zadužena je kompanija "Wire.Stunt.Safety.Effects".

Prva repriza baletske predstave "Petar Pan" biće izvedena u nedelju 18. novembra u 18 sati i namenjena je najmlađoj publici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja