Grocka: Spava sa 14 tarantula, škorpijom, zmijama...
Foto: Zivotinje

Zoo u spavaćoj sobi

Grocka: Spava sa 14 tarantula, škorpijom, zmijama...

Beograd -
Od ljubimaca imam 14 tarantula, trudnu škorpiju, 2 zmije, par madagaskarskih i šest halloween bubašvaba i četiri afričke džinovske millipede, od kojih uskoro očekujem i prinovu - rekao je Volfgang Vezenković

BEOGRAD - Volfgang Vezenković iz Grocke drži u svojoj spavaćoj sobi psa, četiri mačke, papagaja, ali i 14 tarantula, trudnu škorpiju, dve zmije, bubašvabe i još neke primerke egzotičnih životinja.- Od ljubimaca imam 14 tarantula, zatim trudnu škorpiju, 2 zmije, par madagaskarskih i šest halloween bubašvaba i četiri afričke džinovske millipede, od kojih uskoro očekujem i prinovu - rekao je Volfgang Vezenković.Pored ovih ne tako uobičajenih ljubimaca ima psa mešanca i 4 mace.- Obično me pitaju kako sam došao na tu ideju, ali ceo život sam proveo sa životinjama, baš ceo, pa je ovo logična posledica. Jednostavno ne bih funkcionisao bez njih. Reakcije ljudi su razne, mada je užasavanje najčešće. Desi se i neki lep komentar kao što je: "Kako je lepa", "Zanimljive su"... Onaj ko ih poznaje i ko zna barem malo o njima ne plaši se. Uglavnom strahuju zbog neznanja - objasnio je Volfgang.Kako kaže, briga o tolikom broju životinja ne predstavlja mu nikakav problem, jer ih mnogo voli. Recimo, za hranjenje mu je potrebno oko pola sata, za čišćenje nešto više, ali opet, kako kaže, nađe vremena za sve.Sve osim miševa drži u svojoj spavaćoj sobi, jer je tavan kao mirno mesto idealno za njihovo prirodno razmnožavanje.On ne može da izdvoji koja životinja mu je ljubimac.

- To je stvarno preteško pitanje za mene, sve ih jednako volim, ali hajde probaću nekoga barem malo da izdvojim. Možda škorpija. Prosečan dan tarantule nije ništa posebno, one nisu toliko aktivne životinje. Najviše zavisi od vrste. Na primer terestrijalne vrste (vrste koje pretežno žive na zemlji) su aktivnije nego kopači (vrste koje žive u tunelima ispod zemlje), a najaktivniji su pletači (vrste koje pletu mreže) i arborealne vrste (koje žive na drveću iznad zemlje) - rekao nam je Volfgang.Ponekad se desi da ga njegovi ljubimci i ugrizu ili ubodu. - Ako se desi da me ubode škorpija ili ugrize zmija, ukoliko ne vodim računa, dan postane nešto zanimljiviji. To ne znači da će one stalno ubadati ili ujedati, jer to najviše zavisi od vas. Na primer zmija će da me ujede ako diram miša, a pritom ne operem ruke, jer me onda smatra plenom. Škorpija će me ubosti ako je diram u slučaju da ignorisem stisak kleštima. Što se tiče ujeda tarantula to mi se još nikada nije desilo, ali desilo se da je iznerviram dok je drzim u rukama i da izbaci iritirajuće dlačice koje izazivaju svrab. Taj svrab je kod mene trajao tri dana. Sve u svemu to su životinje za gledanje, a ne za maženje. Jedino su zmije za držanje u rukama, ostalo nikako ne preporučujem - objasnio je.Teraristika, prema njegovom mišljenju, nije skup hobi. Hranu, koja se uglavnom sastoji od dve vrste bubašvaba, dve vrste crva i naravno miševa, pravi sam.- Želim da objasnim ljudima da nisu sve tarantule, škorpije, zmije… smrtonosne životinje. Naravno ima i takvih među njima, ali daleko od toga da su sve opasne po život. Preporučujem svima da se ipak malo informišu i da ne osuđuju nas koji držimo takve životinje - rekao je ovaj neobični mladić iz Grocke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track