SNS predala peticiju za promenu Statuta Beograda

Traže decentralizaciju

SNS predala peticiju za promenu Statuta Beograda

Beograd -
Naišli smo na dobar prijem i razumevanje Antića, dogovorili smo se da u dve faze krenemo u promenu Statuta, rekao potpredsednik gradskog odbora SNS Milosav Miličković

BEOGRAD - Odbornici Srpske napredne stranke predali su danas u Skupštini grada inicijativu za promenu Statuta Beograda sa potpisima više od 100.000 građana, a kojom traže, pre svega, decentralizaciju vlasti.Potpredsednik gradskog odbora SNS Milosav Miličković izjavio je da su potpise predali predsedniku Skupštine grada Aleksandru Antiću.

"Naišli smo na dobar prijem i razumevanje Antića, dogovorili smo se da u dve faze krenemo u promenu Statuta - prva faza može odmah da ide, već na sledećoj sednici skupštine, gde nema nikakvih problema i gde imamo konsenuz. U naredna dva meseca da razmotrimo sve predloge koji se odnose na istinsku decentralizaciju", rekao je Miličković.

On je precizirao da je dogovoreno da Radna grupa razmotri u dve faze te predloge SNS i naveo da je siguran da nema razloga da se za takve promene ne glasa, ukoliko je zaista cilj gradske vlasti obezbeđivanje boljeg života svih građana Beograda.

Prema njegovim rečima, što se tiče prve faze nema ništa sporno i to je ono što je u skladu sa zakonom i što se može primeniti u smislu decentralizacije - legalizacija objekata i da opštine daju saglasnost na urbanističke i druge planove koje donosi grad.

Miličković je dodao da je za pitanje matičnih knjiga ili javne svojine potrebna i promena tih zakona.

Odgovarajući na pitanja o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Miličković je naveo da danas nije bila tema politika, već da je bilo samo reči o razumevanju za predloge i zbog čega je SNS za promenu Statuta.

On je kazao da se predlog promene Statuta ne bavi temom izbora gradonačelnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track