Klimatizovane vitrine čuvaju Tesline predmete
Foto: Beoinfo

Po svetskim standardima

Klimatizovane vitrine čuvaju Tesline predmete

Beograd -
Zahvaljujući novom sistemu različiti materijali mogu da se čuvaju u jednoj prostoriji, a pod različitim mikroklimatskim uslovima

BEOGRAD - Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Sekretarijatom sa kulturu grada Beograda nastavlja sa realizacijom projekta kojim bi se na adekvatan način rešilo čuvanje i izlaganje originalnih predmeta iz lične zaostavštine našeg poznatog naučnika.

Projekat, koji se nalazi u završnoj fazi, pokrenut je pre šest godina izradom posebnog sistema za čuvanje artefakata u depoima muzeja, prvenstveno iz lične arhive Nikole Tesle, podsetili su iz tog muzeja. Zahvaljujući tom sistemu različiti materijali mogu da se čuvaju u jednoj prostoriji, a pod različitim mikroklimatskim uslovima.

U prethodnom periodu uz pomoć Sekretarijata za kulturu, nabavljeno je sedam specijalnih komora sa odgovarajućim uređajima za održavanje mikroklimatskih uslova, navela je resorna sekretarka Katarina Živanović.

Ona je dodala da projekat za izradu klimatizovanih vitrina za izlaganje pokrenut krajem prošle godine, dok su tokom ove urađena dva arhivska ormana za smeštaj časopisa, planova i crteža iz Tesline lične biblioteke.

Izlaganje originalnih artefakata predviđeno je u deset vitrina, koje bi u narednom periodu trebalo rekonstruisati i prilagoditi zahtevima koji obezbeđuju uspešno održavanje stabilnih mikroklimatskih uslova u njima.

Takođe je u završnoj fazi i rad na izradi baze podataka o kompletnoj bibliografiji svih vrsta publikacija čiji je autor Nikola Tesla, kao i publikacija objavljenih o poznatom naučniku.

Kako bi tako vredna građa bila adekvatno čuvana i sačuvana, potrebno je povremeno nabaviti novu i obnoviti staru opremu za odlaganje, smeštaj i čuvanje arhivske građe, podsećaju iz tog muzeja, koji godišnje poseti više od 300.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track