Počelo uređenje Cvetnog trga
Foto: Infobiro

Počelo uređenje Cvetnog trga

Beograd -
Uređen je ulaz na Cvetni trga iz Ulice Svetozara Markovića gde je postavljeno šest klupa u obliku korena, koje treba da podsete da je taj prostor nekada bio prekriven hrastovim šumama

BEOGRAD - Na beogradskom Cvetnom trgu danas je predstavljen početak uređenja tog prostora, kao petog "urbanog džepa" na opštini Vračar, a koji se sprovodi u okviru projekta sređivanja i ozelenjavanja zapuštenih delova grada pod nazivom "Urbani džepovi Beograda".

Uređen je ulaz na Cvetni trga iz Ulice Svetozara Markovića gde je postavljeno šest klupa u obliku korena, koje treba da podsete da je taj prostor nekada bio prekriven hrastovim šumama.

Postavljene su i dve vertikalne žardinjere sa cvećem koje simbolizuju vrata nekadašnje cvetne pijace, po kojoj je taj deo grada dobio ime, a posebno je istaknut i stari hrast koji je pod zaštitom države kao najstarije stablo u Beogradu.

Sekretar za zaštitu životne sredine Beograda Goran Trivan podsetio je da je za godinu i po dana, od početka projekta "Urbani džepovi Beograda", realizovano sređivanje oko 30 malih prostora na svim gradskim opštinama.

Precizirao je da je prošle godine uređeno 10 "urbanih džepova" i da su ove godine novac za uređenje po jednog zapuštenog prostora dobile sve opštine, a prosečan iznos kojom je grad pomogao je bio oko milion dinara za svaki "urbani džep".

Kako je naveo, cilj projekta je uspostavljanje uređenih ekoloških i socijalno funkcionalnih prostora u okviru javnih zelenih površina, kao i podsticanje odgovornijeg odnosa građana prema vlastitom okruženju.

Trivan je najavio da će sledeće godine grad takođe obezbediti novac za nastavak uređenja "urbanih džepova", ali nije mogao da navede koliko sredstava će biti uloženo u te namene.

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović rekao je da ta opština planira dodatno uređenje Cvetnog trga i najavio da će, ukoliko bude dovoljno novca, naredne godine pored ostalog izgraditi i fontanu na tom trgu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track