Bolji uslovi rada u Srednjoj zanatskoj školi
Foto: Beoinfo

Bolji uslovi rada u Srednjoj zanatskoj školi

Beograd -
Prioritet u strategiji obrazovanja jeste opremanje upravo onih škola koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece sa poteškoćama u razvoju, rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić

BEOGRAD - Đaci Srednje zanatske škole, koja se bavi profesionalnom rehabilitacijom učenika sa smetnjama u razvoju, učiće u znatno boljim uslovima posle radova koje je finansirao grad Beograd.

Prioritet u strategiji obrazovanja jeste opremanje upravo onih škola koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece sa poteškoćama u razvoju, rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

"Škola je jedinstvena jer ima veliki broj učenika, a novina od ove godine jeste to što je pohađa deset mladih sa cerebralnom paralizom. Zbog toga je grad finansirao uređenje toaleta, koji su po evropskim standardima prilagođeni njima, pa je tako omogućeno da se broj dece u narednom periodu i poveća. Pored toga, objekat je ograđen kako bi učenici u njemu bili bezbedni. Dalji planovi postoje, pa će se raditi na tome da se roditeljima omogući i druga vrsta servisnih usluga, to jest veća dostupnost obrazovanja i vaspitanja", rekla je Ljiljana Jovčić.

Srednju zanatsku školu trenutno pohađa 310 učenika, uzrasta od 14 do 20 godina, a najveće interesovanje je za obrazovne profile cvećara i knjigovesca. Škola još obrazuje frizere, pakere, servire, pripremače namirnica, autolimare, bravare i pekare.

Prema rečima Milovana Markovića, direktora ove škole, vreme trajanja školovanja je od jedne do četiri godine, a veća zastupljenost praktične nastave u odnosu na teorijsku direktno se odražava na uspešno zapošljavanje učenika.

"U prvoj godini školovanja obavlja se profesionalna orijentacija dece, kada se utvrđuju sposobnosti i zainteresovanost za određen profil zanimanja. Želja nam je da se pored postojećih uvedu još zanimanja tipografa i pomoćnika operatera digitalne štampe", kazao je Marković, ističući da grad i brojni dobri ljudi pomažu s krajnjim ciljem da se čitav objekat maksimalno prilagodi svakom detetu ponaosob.

Deca kažu da je škola lepa, a naročito ističu svoje nastavnike. Vole kompjutere, srpski, matematiku. "Pomoć" i "moja, moj" - reči su kojima opisuju svoju školu i svoje nastavnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja