Zaposleni u beogradskim vrtićima najavljuju protest

Neće manje plate

Zaposleni u beogradskim vrtićima najavljuju protest

Beograd -
Zaposleni u vrtićima Beograda zakazali su za subotu, 26. januar, protest ispred Vlade Srbije, zbog najave smanjenja zarada po uredbi koja izjednačava plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u celoj zemlji

BEOGRAD - Zaposleni u beogradskim vrtićima zakazali su za subotu, 26. januar, protest ispred Vlade Srbije, zbog najave smanjenja zarada po uredbi koja izjednačava plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u celoj zemlji.Protest će početi u podne, rekla je predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda Ljiljana Moračanin.Uredba više ne dozvoljava da osnivač, grad Beograd, i sindikat ugovaraju zarade, rekla je Moračanin i navela da su se do sada zarade isplaćivale po osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji je predviđao veće plate nego u ostatku Srbije.

Uredba, inače, ne predviđa smanjenje plate vaspitačicama i medicinskim sestrama, već ostalom tehnickom osoblju u predškolskim ustanovama.

"Ako poštujemo uredbu, januarska zarada spremačice biće 16.000 dinara, manja od minimalne zagarantovane zarade u Srbiji, iako su troškovi života u Beogradu najveći", rekla je Moračanin i navela da su do sada spremačice zaradivale oko 25.000 dinara.

Osnovni zahtev sindikata biće povlačenje ili korekcija uredbe što, iz malo dobre volje, može da se učini, rekla je Moračanin i navela da je sindikat prošle nedelje zatražio od vlade da im pomogne, ali da do danas nema odgovora.Uredbom o izmeni i dopunama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama, koja je stupila na snagu 6. januara, zarade nekvalifikovanih radnika smanjuju se sa 21.191 dinar na 15.298 dinara, dok se zarade spremačica smanjuju sa 24.974 na 16.093 dinara.

Zarade nutricionista i saradnika na preventivnoj zaštiti smanjuju za više od 11.000 dinara, pojedinih zaposlenih u administraciji za skoro 10.000 dinara, a pojedinih vozača, kuvara i majstora za 14.975 dinara.

Predsednica sindikata smatra da se ujednačavanje zarada u svim delovima Srbije ne može postići dok se ne postignu približno jednaki uslovi života.

Troškovi života nisu isti u svim mestima, rekla je Moričanin i navela da taj sindikat nije protiv toga da se zarade zaposlenih u drugim gradovima povećavaju, ali da ne žele da budu "kolateralna šteta".

Grad Beograd je do sada imao sluha za predškolske radnike, a taj sindikat je pozvao i gradonačelnika Dragana Đilasa da ih podrži i da im pomogne.

Predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Ljiljana Kiković, čiji se sindikat zalagao za donošnje uredbe, je rekla da očekuje da plate u Beogradu neće biti umanjene.

"Donošenjem Uredbe očekujemo da plate zaposlenih u predškolskim ustanovama Beograda neće biti umanjene zato što Sindikat Beograda sa svojim osnivačem može da ugovori cenu rada na osnovu člana 52. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i da usaglasi postojeće koeficijente sa koeficijentima utvrđenim uredbom", rekla je Kiković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track