TUBERKULOZA: Testirano 15 mališana iz Svratišta za decu

Beograd

TUBERKULOZA: Testirano 15 mališana iz Svratišta za decu

Beograd -
Zbog pojave tuberkuloze kod jednog dečaka, koji dolazi u svratište za decu Gradski zavod za plućne bolesti testirao je na tuberkulozu još 15 mališana, zaposlene i volontere

BEOGRAD - Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu i Crveni krst Beograda testirali su danas na tuberkulozu prvu grupu od petnaest mališana u Svratištu za decu u Krfskoj ulici 7a, a rezultati će biti poznati u četvrtak.

Ove dve ustanove su, nakon otkrivanja tuberkuloze u oktobru prošle godine kod jednog od korisnika Svratišta za decu ulice, najavile da je plan da se urade pregledi svih korisnika, zaposlenih i volontera.

Do polovine novembra prošle godine testirano je sedmoro dece i osmoro volontera, ali je zbog zatvaranja Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na Zvezdari, akcija privremeno obustavljena.

Kako još nije pronađena nova lokacija, Gradski zavod za plućne bolesti je odlučio da testiranje nastavi u svratištu.

"Ideja je da sukcesivno pregledamo svu decu koja su aktivni korisnici i dolaze u Svratište za decu, a takvih je oko 140.

Rizik je zanemarljiv, jer se tuberkuloza ne širi tako lako i tako brzo, ali radi sigurnosti odlučili smo da uradimo preventivne preglede", rekao je Nikola Gligorijević, jedan od koordinatora u Svratištu za decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track