OŽEGOVIĆ: Izvesna rekonstrukcija Starog sajmišta

Novi Beograd

OŽEGOVIĆ: Izvesna rekonstrukcija Starog sajmišta

Beograd -
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio projekat trenutnog stanja centralne kule, na osnovu kojeg će se prikupljati najbolje ponude, posle čega sledi odabir glavnog projekta

BEOGRAD - Tender za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i revitalizacije centralne kule na Starom sajmištu biće raspisan u narednih 10 dana, čime će otpočeti sanacija tog memorijalnog kompleksa i biti ispravljena nepravda prema žrtvama holokausta, istakao je član Gradskog veća Željko Ožegović. On je podsetio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio projekat trenutnog stanja centralne kule, na osnovu kojeg će se prikupljati najbolje ponude, posle čega sledi odabir glavnog projekta.

– Ovim činom grad Beograd pokreće projekat koji od centralne kule treba da napravi multifunkcionalni, edukativni, obrazovni i, pre svega, muzejski prostor. Posetioci i korisnici će biti u mogućnosti da se, preko bogate dokumentacije iz tog perioda, fotografija i filmskih zapisa, kao i saradnje sa sličnim centrima u svetu, upoznaju sa progonom i sistemskim ubijanjem Jevreja, Srba i Roma za vreme nacizma u Beogradu – ukazao je Ožegović za Beoinfo.

On je istakao da će se, osim prikupljanja predloga za rekonstrukciju, što će obaviti Agencija za investicije i stanovanje, paralelno raditi i na konačnom definisanju programskog sadržaja budućeg centra, ali i sa Sekretarijatom za kulturu rešavati status umetnika koji su izvesno vreme smešteni u tom objektu.

Tek posle odabira glavnog projekta biće poznata cena rekonstrukcije centralne kule, rekao je Ožegović, uz podsećanje da postoji mogućnost da se za novac konkuriše u pojedinim evropskim fondovima koji su namenjeni za te svrhe.

Staro sajmište je prvi monumentalni objekat koji je 1937. izgrađen na levoj obali Save, čime je počela izgradnja tog dela Beograda. Savremeni prostor, čije su autorstvo potpisali arhitekte Milivoje Tričković, Rajko Tatić i Đorđe Lukić, omogućio je građanima Beograda i Srbije da vide svetske inovacije iz oblasti tehničke industrije, automobilizma i sveta knjiga, kao i modna i sportska dešavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track