POKLON: Park na Slaviji dobio solarni punjač

Beograd

POKLON: Park na Slaviji dobio solarni punjač

Beograd -
Posetioci parka „Mitićeva rupa” mogu da se dopune i „posluže Suncem” na mestu gde je nekada Sunčani sat krasio park

BEOGRAD - Kompanija „Strawberry energy”, u saradnji sa gradom Beogradom i Mikser organizacijom, postavila je javni solarni punjač novog dizajna „Strawberry drvo tok” u parku na Slaviji.

Od sada, šetajući ulicama Srpskih vladara, Beogradskom ili dok presedaju na neki autobus na Slaviji, a shvate da im se ispraznila baterija telefona baš kada im najviše treba, posetioci parka „Mitićeva rupa” mogu da se dopune i „posluže Suncem” na mestu gde je nekada Sunčani sat krasio park. Danas su radnici „Zelenila” uredili ceo prostor oko punjača, popločali prostor i postavili mesta za sedenje.

– Grad Beograd nastaviće da podržava ove mlade i uspešne studente i uskoro inženjere elektrotehnike, koji su dobili brojne nagrade za svoj solarni punjač. Ovaj izum postaje jedna od „ikonica” Beograda i mesto okupljanja, a mi smo, prepoznajući značaj ovog projekta, preko naše Uprave za energetiku i „Javnog osvetljenja” postavili i četvrti punjač, pa je tako, pored Obrenovca, Zvezdare i Palilule (Tašmajdanskog parka), najnoviji svoje mesto našao na Slaviji, jednom od najprometnijih mesta u gradu, gde će svakako biti od velike koristi sugrađanima.

Njegov neobičan izgled rezultat je saradnje kompanije „Strawberry energy” i „Mikser festivala”, čime smo na uspešan način povezali buduće inženjere i dizajnere, sa ciljem da ovaj proizvod nađe svoje mesto i na stranim tržištima – rekao je Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Miloš Milisavljević, osnivač i direktor kompanije „Strawberry energy”, kazao je da čisti izvori predstavljaju budućnost, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva kompanije edukacija odnosno ukazivanje na značaj zelenih tehnologija i koristi koje se od njih mogu imati u svakodnevnom životu.

Ovaj solarni punjač, rad autora Tamare Svonje i Vojina Stojadinovića, neobične je forme i sastoji se od cevi, klupa, panela, tako da zajednički ovi elementi podsećaju na svojevrsni ogranak parka. Svojim oblikom ovo „Strawberry drvo” pokazuje tok energije koja prolazi kroz cevi sve do krajnjeg korisnika.

Podsetimo, javni solarni punjač mobilnih uređaja „Strawberry drvo” osvojio je prvo mesto na manifestaciji „Nedelja održive energije 2011” u Briselu. Do sada je postavljeno devet ovakvih solarnih sistema, a od toga je pet postavljeno u saradnji sa kompanijom „Telekom Srbija”: na Zvezdari u Beogradu, u Kikindi, Boru, Vranju i Valjevu.

Pored toga, „Strawberry drvo” puni baterije telefona solarnom energijom i u Obrenovcu, Novom Sadu, u Tašmajdanskom parku, a od sada i na Slaviji u Beogradu. epk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track